Foie gras productie ligt ook in Hongarije op apegapen

Nivo-Finess uit Zoersel, een gespecialiseerde handelaar in ganzenlever, verkondigt in Gazet van Antwerpen dat de vogelgriep voor de foie gras productie in Hongarije even zware gevolgen heeft als voor de Franse tak van de sector. “Iedereen heeft het nu over de opruimingen in Frankrijk, waar honderdduizenden eenden preventief worden gedood. Eind 2016 gebeurde dat al in Hongarije. Dat kwam veel minder in de media”, vertelt Hans Van den Auwelant van Nivo-Finess. Zijn bedrijf bevoorraadt zich vooral in Hongarije om zich met trager gekweekte ganzenlever van dieren die buiten lopen te onderscheiden van de “industriële opkweek” van eenden.
23 februari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

Nivo-Finess uit Zoersel, een gespecialiseerde handelaar in ganzenlever, verkondigt in Gazet van Antwerpen dat de vogelgriep voor de foie gras productie in Hongarije even zware gevolgen heeft als voor de Franse tak van de sector. “Iedereen heeft het nu over de opruimingen in Frankrijk, waar honderdduizenden eenden preventief worden gedood. Eind 2016 gebeurde dat al in Hongarije. Dat kwam veel minder in de media”, vertelt Hans Van den Auwelant van Nivo-Finess. Zijn bedrijf bevoorraadt zich vooral in Hongarije om zich met trager gekweekte ganzenlever van dieren die buiten lopen te onderscheiden van de “industriële opkweek” van eenden.

In Frankrijk heeft de minister van Landbouw opnieuw een ruiming aangekondigd van honderdduizenden eenden om de vogelgriep in te dammen. Voor de producenten van foie gras is dat weeral een zware slag. De Belgische handelaar in ganzenlever Nivo-Finess wijst op soortgelijke problemen in Hongarije die minder aandacht kregen. “Normaal is de winter, met Kerstmis, Nieuwjaar en Valentijn, onze topperiode. Maar door de uitbraak van vogelgriep in Hongarije in november, trad in december schaarste op. Eigenlijk kan ons bedrijf nog maar sinds drie weken opnieuw normaal bevoorraad worden.”

Nivo-Finess zegt een voorkeur te hebben voor ganzenlevers uit Hongarije omdat in Frankrijk vooral eenden gehouden worden voor foie gras. “De opfok van eenden gebeurt op veel kortere termijn, wat te merken is aan de kwaliteit. Een eend is op drieënhalve maand slachtrijp, bij een gans gaan daar vijf maanden over. Ze lopen er gewoon in het veld. Wij geven de voorkeur aan de dierwaardige manier van behandelen, niet aan de industriële opkweek. Het eindproduct is gewoon beter en die ganzen leiden een beter leven dan de meeste slachtkippen die in België worden gehouden.”

De Hongaarse productiemethode heeft één groot en actueel nadeel: de ganzen komen meer in contact met wilde vogels. Op die manier heeft de vogelgriep zich er kunnen verspreiden.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek