nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2018 ForFarmers versterkt greep op Vlaamse veevoedermarkt

De Nederlandse beursgenoteerde groep ForFarmers wordt de nummer twee op de Belgische veevoedermarkt dankzij de overname van het Oost-Vlaamse Voeders Algoet. Dat laat ForFarmers zelf weten. De familie Algoet zocht de voorbije jaren zelf naar schaalvergroting omdat de productiecapaciteit tegen de grenzen botste. Maar een samenwerking met een van de 150 andere lokale bedrijven uit de sector lukte niet. “De diervoederindustrie is hier nog zeer versnipperd, maar iedereen wil baas blijven op zijn eigen koer. Typisch Vlaams, zeker?”, aldus directeur Olivier Algoet. 

Veevoederfabrikant ForFarmers, naar eigen zeggen Europees marktleider, versterkt zich met de overname van Voeders Algoet uit Zulte, fabrikant van mengvoeders voor varkens en runderen. De Nederlandse coöperatie, die twee jaar geleden naar de beurs trok, wordt zo de nummer twee in de sector na marktleider Aveve. De Nederlanders legden een mooie som op tafel en konden de familie Algoet verleiden tot een verkoop. ForFarmers betaalde ongeveer 7 keer de brutobedrijfswinst. Die lag vorig jaar op bijna 2 miljoen euro op een omzet van ruim 40 miljoen euro.

Het stevige prijskaartje kan de groep wellicht terugverdienen door kostenbesparingen, zo schrijft De Tijd. De productie van zo’n 150.000 ton voeder en de 22 werknemers van Algoet zullen op termijn verhuizen naar nabijgelegen vestigingen van ForFarmers in Izegem en Ingelmunster. Gaan er nog fusies en overnames volgen? “Ik verwacht het wel”, aldus Yvan Dejaegher van sectorfederatie BFA. “De Belgische markt is nog sterk versnipperd in vergelijking met die van andere Europese landen.”

In België wordt naar schatting 7 miljoen ton veevoeder verkocht tegen zo'n 250 euro per ton. Ruim de helft van die miljardenmarkt bestaat uit varkensvoer. Ons land is een grote exporteur van varkensvlees, een marktsegment dat erg belangrijk is voor veevoederbedrijven. “2015 was door het Russische handelsembargo een rampjaar”, aldus Wouter Wytynck van Boerenbond. “Sinds 2016 ging het weer beter. Al komen er sinds dit jaar weer wat zwarte wolken.”

Voeders Algoet werd 135 jaar geleden opgericht door de familie Algoet. Het startte in het Oost-Vlaamse dorp Machelen als een oliestamperij die olie perste uit lijnzaad. De geplette schilfers verkocht het bedrijf aan veeboeren in de buurt. De familie breidde de activiteiten gaandeweg uit naar de handel in granen en allerhande voeders. Na de verkoop van de veevoedertak gaat de familie wel nog verder met haar activiteiten in voeders voor huisdieren.

"Deze overname past in de consolidatie die nodig is voor een gezonde agrarische sector op lange-termijn in België”, aldus Adrie van der Ven van ForFarmers België. “Het samenvoegen van de kennis van beide bedrijven om daarmee de klanten optimaal te ondersteunen in hun bedrijfsdoelstellingen staat voorop. De ervaring en de marktpositie van Voeders Algoet dragen bij aan een verdere versterking van onze Total Feed-aanpak in België. Bovendien wordt de nieuwe combinatie de op één na grootste voeronderneming in België.”

"ForFarmers en Voeders Algoet zijn ambitieus en richten zich op het aanbieden van kwaliteitsvoeders met bijbehorend professioneel advies”, aldus Steven en Olivier Algoet, de huidige eigenaars van Voeders Algoet. “Focus is het rendement op het landbouwbedrijf te vergroten. Deze stap geeft onze klanten en onze medewerkers de mogelijkheid mee te groeien in de ambitie van ForFarmers."

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Beeld: sJs Truckpics

Volg VILT ook via