nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.08.2017 Fost Plus niet gewonnen voor statiegeld op PET en blik

Fost Plus ziet geen heil in het voorstel van Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, om PET-flessen en blikjes uit de PMD-zak te halen en er statiegeld op te heffen. "Statiegeld is geen oplossing voor het zwerfvuilprobleem", reageert woordvoerster Fatima Boudjaoui. Landbouworganisatie ABS pleitte eerder al voor statiegeld, omdat rondslingerende blikjes grote schade aanrichten bij rundvee.

Fost Plus, verantwoordelijk voor de ophaling en recylage van huishoudelijk verpakkingsafval in ons land, deed in 2016 proefprojecten voor een verruimde inzameling van plastic verpakkingen. De resulaten daarvan worden momenteel geanalyseerd, waarna een voorstel zal worden gedaan aan de gewesten. Tegen eind 2018 hoopt de vzw te kunnen starten met de uitrol van een nieuw systeem voor de verruimde inzameling van plastic verpakkingen.

Recycling Netwerk vindt die verruimde inzameling echter geen goed idee. "Meer plastics in de blauwe zak lijkt een stap in de goede richting, maar de recyclage zal pas echt goed worden als tegelijk de PET-flessen en blikjes uit de PMD-zak gehaald worden en er statiegeld op geheven wordt", zegt directeur Rob Buurman.

De coalitie verwijst daarvoor naar Duitsland, waar de klant zijn statiegeld van 0,25 euro terugkrijgt als hij zijn flessen terugbrengt naar de winkel. Dankzij die maatregel wordt meer dan 98 procent van de plastic PET-flessen gerecycleerd. "Met de blauwe zak in Vlaanderen is dat slechts 62 procent. Heel veel flessen en blikjes komen immers terecht in de restafvalzak of de openbare vuilbakken omdat ze waardeloos zijn geworden. Die worden dan verbrand in een afvalverbrandingsoven. Erger nog: veel PET-flessen blijven rondslingeren in de natuur of in zee", aldus Buurman.

Dat laatste is iets wat Boerenbond en ABS dit jaar ook al aankaartten. Zwerfvuil, waaronder PET-flessen en blikjes, veroorzaken heel wat schade in de rundveehouderij. Koeien komen ermee in contact op de wei of later in de stal (verhakseld), slikken het door, worden ziek en sterven vaak een verschrikkelijke dood. Statiegeld is een van de pistes die ook ABS daarom oppert.

Fost Plus betwist echter de heilzaamheid van het voorstel. "Wij vinden statiegeld geen oplossing voor het zwerfvuilprobleem, en bovendien gaan we met de uitbreiding van de blauwe zak het recyclagepercentage van plastic verhogen. Twee parallelle systemen zouden de performantie van ons systeem in het gedrang brengen. Bovendien verkiezen de burgers de blauwe zak, omdat die comfortabel, eenvoudig en makkelijk is", aldus Boudjaoui.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageert ook niet enthousiast. “Er kan geen sprake van zijn dat bij een invoering van statiegeld het leeggoed bij de handelaar zou teruggebracht worden. Hij heeft er geen stockageruimte voor, en het zou hem opzadelen met extra personeelskosten”, klinkt het.  

Bron: Belga

Volg VILT ook via