nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.10.2018 Frankrijk gaat afsluiting plaatsen op grens met België

Midden vorige maand dook het Afrikaanse varkenspestvirus op in het zuiden van ons land. Op dit moment zijn enkel wilde everzwijnen getroffen door de ziekte, varkenskwekerijen blijven nog gespaard van het virus. In buurland Frankrijk werd nog geen enkel besmet dier aangetroffen, maar omdat het virus zo besmettelijk is, neemt de Franse overheid drastische maatregelen. In de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennen zal een afsluiting worden geplaatst op de grens met ons land, met de bedoeling om de Afrikaanse varkenspest in te dijken.

Deze zaterdag zal een hek opgetrokken worden in het Franse departement Meurthe-et-Moselle, pal op de grens met ons land. Het hek, dat wilde everzwijnen moet tegenhouden, zal van daar doorgetrokken worden naar de departementen Meuse en Ardennen. De drie departementen grenzen aan het afgesloten gebied waarin al 70 besmette kadavers van everzwijnen werden aangetroffen. “Het scenario dat ook hier varkens – al dan niet preventief – moeten worden afgeslacht, willen we kost wat kost vermijden”, klinkt het bij de Franse overheid.

Naast het plaatsen van een hek, wordt ook de toegang tot de bossen in een aantal gebieden verboden. In 41 gemeenten in het noorden van het departement Meuse geldt tot minstens 20 oktober een geheel jachtverbod. Frankrijk is niet het eerste land om een hek te plaatsen tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Ook in Denemarken wil men een hek bouwen aan de grens met Duitsland.

Bron: Belga

Volg VILT ook via