nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2018 Frankrijk gaat ingrijpen op grondmarkt

Om de toegang tot land voor jonge boeren te vergemakkelijken en de invloed van buitenlandse investeringsmaatschappen op de Franse grondmarkt in te perken heeft president Macron een verscherping van de wetgeving rond grondtransacties aangekondigd. Het is de bedoeling dat alle grotere grondtransacties straks, op straffe van ontbinding, goedgekeurd moeten worden door het ministerie van Financiën. De hervorming wordt toegejuicht door de Franse landbouwsector. 

Tussen 2011 en 2016 steeg de prijs van een hectare Franse landbouwgrond, vrij van pacht, jaarlijks met gemiddeld 5 procent. Vorig jaar stabiliseerde de prijs nagenoeg, wat volgens analisten met de historisch slechte graanoogst van 2016 en de grote overstromingen in het voorjaar van 2017 te maken zou hebben. Een hectare kostte in Frankrijk vorig jaar gemiddeld 6.090 euro, een hectare weidegrond 4.830 euro.

De grote uitzondering blijven de bekende en erkende wijngebieden waar gigantische bedragen worden neergeteld voor een lapje grond. In de Bourgogne lopen de biedingen op tot 15 miljoen euro per hectare terwijl wijngaarden in de Languedoc voor 15.000 euro per hectare van de hand gaan. Dat de prijzen in sommige streken astronomisch hoog zijn heeft alles te maken met de belangstelling van onder meer rijke Chinezen die via investeringsmaatschappijen de bestaande wetgeving rond het verwerven van grond omzeilen.

Om dat soort transacties en de opmars van rijke buitenlanders op het platteland tegen te gaan heeft president Emmanuel Macron een verscherping van de wetgeving rond grondtransacties aangekondigd. De president vindt bovendien dat al die rijke kopers het voor jonge boeren in zijn land onmogelijk maken om een boerderij te beginnen. Als het van Macron afhangt zullen alle grotere grondtransacties, op straffe van ontbinding, goedgekeurd moeten worden door het ministerie van Financiën.

Die hervormingen zouden evenwel pas volgend jaar op de regeringstafel komen. FNSEA, de grootste landbouworganisatie van het land, wil daar niet op wachten en vraagt een al bestaande regel voor ‘kritische sectoren’, zoals energie of defensiemateriaal, ook van toepassing te verklaren op de landbouw. “Als de regering sommige sectoren van strategisch belang acht, dan geldt dat zeker voor de boerengrond waar onze soevereiniteit op het gebied van de voedselvoorziening van afhankelijk is”, zo klinkt het.  

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via