nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2017 Frankrijk wil vergunning glyfosaat beperken tot 3 jaar

De Franse regering is tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Frankrijk wil de verlenging beperken tot drie jaar, zei de Franse leefmilieuminister Nicolas Hulot in een aantal Franse media. Donderdag bespreken de EU-lidstaten het dossier. In het voorstel dat nu op tafel ligt, is er sprake van een verlenging van de vergunning met vijf jaar zonder een uitdoofscenario. "Wij zullen tegenstemmen", zei Hulot.

Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup. De tijdelijke vergunning van het product loopt op 15 december af. Glyfosaat ligt onder vuur, omdat studies erop wijzen dat het product mogelijk kankerverwekkend is. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) vinden echter geen link tussen glyfosaat en kanker.

De Europese Commissie stelde eerst een verlenging van tien jaar voor, maar verschillende lidstaten waren hier tegen. Het Europees Parlement sprak zich uit voor een verlenging met slechts vijf jaar gecombineerd met een afbouwscenario. De Belgische regering zit op de lijn van het Europees Parlement. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme benadrukt ook dat het gebruik van glyfosaat tegen 2022 afgebouwd moet worden, iets wat niet in het nieuwe commissievoorstel staat.

Om het voorstel van de Commissie erdoor te krijgen, volstaat een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten, wat betekent dat minstens 16 van de 28 landen, die samen goed zijn voor 65 procent van de EU-bevolking, akkoord moeten gaan.

Om de druk op de landbouwministers van de lidstaten te verhogen, hebben actievoerders postgevat voor het Berlaymontgebouw in Brussel. Onder leiding van de internationale burgerbeweging Avaaz werd er voor het commissiegebouw een ziekenwagen geparkeerd waar de manifestanten in rij aanschoven voor een glyfosaat-urinetest. De urinestalen van de actievoerders zullen geanalyseerd worden in een Duits laboratorium. Over drie weken zal duidelijk worden of glyfosaat werd aangetroffen in de stalen.  

Bron: Belga

Volg VILT ook via