Franse rundvleessector vreest voor voortbestaan

Als de Europese Unie binnen een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten de deur ver open zet voor Amerikaanse rundvlees, kan dat het einde betekenen van de Franse rundvleessector. Dat zegt Pierre Morrier van Interbev, een organisatie die de belangen van de Franse vleesveehouderij en vleessector behartigt. Het water staat de rundvleessector nu al aan de lippen, zo klinkt het bij Interbev, en bovenop een dalende vleesconsumptie, lage inkomens en de vergrijzing in de sector zou zo’n handelsverdrag wel eens de doodsteek kunnen zijn.
5 februari 2015  – Laatste update 14 september 2020 14:29
Lees meer over:

Als de Europese Unie binnen een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten de deur ver open zet voor Amerikaanse rundvlees, kan dat het einde betekenen van de Franse rundvleessector. Dat zegt Pierre Morrier van Interbev, een organisatie die de belangen van de Franse vleesveehouderij en vleessector behartigt. Het water staat de rundvleessector nu al aan de lippen, zo klinkt het bij Interbev, en bovenop een dalende vleesconsumptie, lage inkomens en de vergrijzing in de sector zou zo’n handelsverdrag wel eens de doodsteek kunnen zijn.

De Franse rundveehouders maken zich grote zorgen om de impact op hun sector van een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten. Zo’n akkoord, ook wel Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) genoemd, waarin zou staan dat de rundvleesmarkt wordt geopend, zou volgens Pierre Morrier van Interbev betekenen dat ook Franse rundveehouders noodgedwongen moeten overstappen op het Amerikaanse model van de zogenaamde 'feedlots', een systeem waarbij een groot aantal dieren op een beperkte ruimte wordt vetgemest.

"Maar dat systeem is slecht voor dieren, levert minder lekker en minder divers vlees op en zal voor veel familiebedrijven het einde betekenen", aldus Morrier. "Het zou de economische dood van onze sector zijn. Franse vleesveehouders verdienen van alle Franse boeren nu al veruit het minste: ongeveer 15.000 euro per jaar. De situatie van de Franse rundvleessector is met andere woorden op dit moment al niet meer leefbaar. In plaats van die sector bloot te stellen aan meer concurrentie, zou de EU steunmaatregelen moeten nemen. Binnen het Verdrag van Lissabon is immers ook een goed boereninkomen als doelstelling opgenomen. TTIP mag niet alleen over de consument gaan."

De kostprijs van een Amerikaanse vleesveebedrijf ligt een stuk lager dan in de EU. Een kilo lendestuk leverde in januari volgens Morrier in Europa 13,70 euro op. Hormoonvrij Amerikaans rundvlees zou zonder invoerrechten 8,60 euro kosten. "Bij open grenzen wordt de Amerikaanse prijs de referentieprijs, en dreigt 'veramerikanisering van de eetcultuur'. "Waar zijn al onze idealen op het gebied van duurzaamheid dan gebleven? Het handelsbeleid van de EU en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten op één lijn liggen", aldus Morrier, die denkt dat andere vleessoorten minder te lijden hebben onder TTIP. "Pluimveevlees en varkensvlees zijn financieel competitief."

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Beeld: Jaklien Vandorpe

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek