nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2018 Frietproductie in Wielsbeke met gezuiverd Leiewater

In de strijd voor meer duurzaamheid gaat aardappelverwerker Agristo voor zijn nieuwe vestiging in Wielsbeke water gebruiken uit de Leie. Het West-Vlaamse bedrijf ging daarvoor een partnerschap aan met De Watergroep, die zal instaan voor de zuivering van het oppervlaktewater. De waterfabriek zal tot 200 m³ water per uur opvangen om aan Agristo 115 m³ water in twee verschillende kwaliteiten te leveren. Spoelwater en effluent uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Agristo keren via een retourleiding terug naar de Leie.

Agristo, producent van diepgevroren aardappelproducten, gaat Leiewater inzetten in het productieproces. Om aan het grote waterverbruik van de nieuwe productiesite in Wielsbeke te voldoen, knoopt de aardappelverwerker een samenwerking aan met De Watergroep. Op het bedrijfsterrein zal De Watergroep een waterfabriek exploiteren die Leiewater opwaardeert tot proceswater. Water dat Agristo nodig heeft voor het wassen, schillen, snijden en blancheren van aardappelen. Ook voor de aanmaak van stoom heeft de verwerker veel water nodig dat een strikte kwaliteitseisen moet voldoen.

“Samen met De Watergroep willen wij investeren in een economisch én ecologisch gezond project”, aldus Kristof Wallays, COO bij Agristo. Het gebruik van oppervlaktewater is een alternatief voor grondwaterwinning uit kwetsbare lagen. Daarnaast is er ook een retourleiding naar de Leie voor het afvoeren van effluent uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie van en voor spoelwater. Bij uitbreiding van de aardappelverwerkende capaciteit kan er ook effluent uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie hergebruikt worden als ruwwaterbron van de proceswaterinstallatie. Dit project kan dus een mooi praktijkvoorbeeld worden van circulaire economie.

De Leie is in het verleden ook altijd belangrijk gebleken voor de nijverheid en economie in het zuiden van West-Vlaanderen. Zo kende de regio van Kortrijk een rijke vlasindustrie die geënt was op de nabijheid van de rivier, die zelfs een tijdlang de bijnaam ‘Gouden Rivier’ meekreeg. In die tijd gebeurde het roten van het vlas in de Leie. “Ooit werd er zelfs een leiding aangelegd door een coöperatieve vennootschap van vlassers die dit water transporteerde tot bij hun respectievelijke roterijen”, weet burgemeester van Wielsbeke, Jan Stevens.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Agristo

Volg VILT ook via