nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.05.2015 Gaan Veiling Haspengouw en Univeg samenwerken?

Het Belang van Limburg heeft er lucht van gekregen dat de fruittelers van Veiling Haspengouw eind mei samen worden geroepen. Verwacht wordt dat in Sint-Truiden plannen op tafel worden gelegd voor samenwerking met Univeg, een wereldspeler in verse groenten en fruit. Univeg geeft geen commentaar in de krant en volgens veilingvoorzitter Luc Bels wordt er met verschillende partijen gepraat. Verder houdt men bij de veiling de lippen stijf op elkaar zodat het gerucht niet te verifiëren viel.

Veiling Haspengouw is een coöperatieve en kan niet zomaar overgenomen worden door een andere partij, maar Univeg kan zich volgens Het Belang van Limburg wel inkopen in de nv H-Fruit, de verkooporganisatie van Veiling Haspengouw. Een samenwerking tussen Veiling Haspengouw en Univeg, dat opereert vanuit Sint-Katelijne-Waver maar op de wereldmarkt actief is, zou beide partijen een sterkere onderhandelingspositie geven dan wie alleen producent is of alleen handelaar.

Veiling Haspengouw is op LTV uit Herk-de-Stad na momenteel de kleinste fruitveiling. In 2014 zag de veiling uit Sint-Truiden zijn omzet met 17 procent dalen. Appels waren er in 2014 in overvloed in heel Europa en peren hadden in de eerste maanden na de nieuwe oogst te kampen met een prijsdaling die volgde op het Russische handelsembargo.

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via