GAIA: "4 op 10 Belgen is voorstander van kweekvlees"

Volgens een enquête die uitgevoerd werd in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA, zeggen vier op tien Belgen geen neen tegen kweekvlees. Eenzelfde aantal staat neutraal tegenover het concept. Kweekvlees wordt door de Belg geassocieerd met dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid. De resultaten van deze enquête worden bekendgemaakt op het moment dat GAIA een nieuwe campagne lanceert om “slachtvrij vlees” in de kijker te zetten.
13 maart 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:49
Lees meer over:

Volgens een enquête die uitgevoerd werd in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA, zeggen vier op tien Belgen geen neen tegen kweekvlees. Eenzelfde aantal staat neutraal tegenover het concept. Kweekvlees wordt door de Belg geassocieerd met dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid. De resultaten van deze enquête worden bekendgemaakt op het moment dat GAIA een nieuwe campagne lanceert om “slachtvrij vlees” in de kijker te zetten.

“Vlees zonder dierenleed”, zo noemt de dierenrechtenorganisatie kweekvlees. Het gaat om vlees dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeimedium laat ontwikkelen, buiten het lichaam van het dier. Het proces, ook wel celcultuur genoemd, vindt plaats in reactoren, net zoals bij de traditionele fermentatie van bier en yoghurt. Dat staat te lezen op de campagnewebsite van GAIA. “Het grote voordeel is dat er voor dit vlees geen dier moet geslacht worden, terwijl het wel echt vlees is. Op moleculair niveau zie je geen verschil tussen kweekvlees en traditioneel vlees”, luidt het nog.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch ziet in kweekvlees één van de grootste revoluties van de 21ste eeuw. “Het is niet alleen een antwoord op een ecologisch probleem en op een voedselvoorzieningsprobleem, het maakt het vooral mogelijk te stoppen met het slachten van dieren voor de vleesconsumptie. Wij zijn ervan overtuigd dat de cellulaire landbouw, door geleidelijk aan de industriële vleesproductie te vervangen, ongetwijfeld zal bijdragen tot een vermindering van het dierenleed wereldwijd”, aldus Vandenbosch.

Om de houding van de consument ten aanzien van kweekvlees te peilen, liet GAIA een enquête uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ipsos. “Belgen beschouwen zich vandaag nog steeds als echte carnivoren: 64 procent van de Vlamingen en 70 procent van de Walen eten nog heel regelmatig vlees. De aantrekkingskracht van vlees zit voornamelijk in de smaak (66%) en de gewoonte (47%)”, zo beweert GAIA. Minder dan een derde van de Belgen noemt zichzelf flexitariër en laat vlees al eens links liggen. Wel geeft 55 procent van die flexitariërs aan dat zij af en toe kiezen voor vleesvervangers omwille van het dierenwelzijn.

Nochtans lijkt kweekvlees 42 procent van de Belgen te kunnen overtuigen. In Vlaanderen ligt het percentage nog hoger: 47 procent heeft er een positieve houding ten opzichte van kweekvlees. Zowat 39 procent van de respondenten is bereid kweekvlees te kopen als het tegen dezelfde prijs beschikbaar zou zijn als vlees van geslachte dieren. Net geen kwart van de Vlamingen is bereid om tot tien procent meer te betalen voor kweekvlees.

Daar knelt vandaag nog het schoentje. De eerste kweekvleeshamburger die vijf jaar geleden in Nederland werd ontwikkeld, had een kostenplaatje van 200.000 euro. Bedrijven die actief zijn in het kweekvleessegment verwachten binnen dit en drie jaar kweekvlees op de markt te brengen dat 30 procent duurder zal zijn dan echt vlees, al gaan ze ervan uit dat het op langere termijn goedkoper kan worden.

De redenen om voor kweekvlees te kiezen, zijn meer dierenwelzijn en beter voor het milieu dan het vlees van geslachte dieren. Ongeveer 57 procent van de Belgen zou kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed. 52 procent van de respondenten noemt kweekvlees beter voor het milieu en 46 procent gelooft dat het een oplossing kan zijn voor het wereldwijde voedselprobleem. “Wij zijn ervan overtuigd dat hoe beter mensen geïnformeerd zijn, hoe groter de bereidheid is om kweekvlees te eten”, zegt Ann De Greef, directeur van GAIA.

Het onderzoek naar kweekvlees vindt vandaag vooral plaats in Nederland, de Verenigde Staten en Israël. “Daarom moet Vlaanderen ook meer inzetten op de productie van kweekvlees. We mogen de boot van deze veelbelovende innovatieve technologie niet missen”, stelt Michel Vandenbosch. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters liet vorig jaar al onderzoeken of het kweken van vlees in laboratoria een toekomst heeft in Vlaanderen. “Uit die studie kwam enerzijds naar voor dat kweekvlees gigantisch veel potentieel heeft en dat we moeten inzetten op de productie ervan. Anderzijds weten mensen niet goed wat het is en staan ze er een beetje afkerig tegenover”, zegt de woordvoerder van Muyters.

“De campagne van GAIA is dus een goede actie waar we het inhoudelijk eens mee zijn, maar de organisatie is niet goed geïnformeerd”, aldus Thomas Pollet van het kabinet Muyters. “Er wordt wel degelijk onderzoek gevoerd naar kweekvlees in Vlaanderen. Niet alleen bij universiteiten, maar ook bij productiebedrijven zelf. Het staat dus al verder dan het puur wetenschappelijk onderzoek.”

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek