nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2017 GAIA eist maximum aantal dieren per slachthuis

Dierenrechtenorganisatie GAIA eist dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts per slachthuis het maximaal aantal dieren vastlegt dat kan geslacht worden zonder het dierenwelzijn in gevaar te brengen. GAIA vraagt de minister ook onmiddellijk inspectieteams te sturen naar de andere slachthuizen van Verbist, zoals het slachthuis van Zottegem "dat evenmin een onbesproken reputatie geniet", aldus voorzitter Michel Vandenbosch. Delhaize biedt nu bijvoorbeeld geen rundvlees meer aan van het tijdelijk gesloten slachthuis in Izegem, maar wel van andere slachthuizen van de groep Verbist.

De undercoverbeelden van het varkensslachthuis in Tielt en die van het runderslachthuis in Izegem werden gemaakt door Animal Rights. Momenteel verzamelt de organisatie handtekeningen voor een definitieve sluiting van het runderslachthuis. Animal Rights neemt namelijk geen genoegen met een meer diervriendelijke veehouderij. De organisatie vindt dat er geen humane manieren zijn om dieren van het leven te beroven. Elk dier is voor Animal Rights een individu met recht op leven en welzijn zodat mensen door hun stichting 'Plant Power' overtuigd worden om te kiezen voor plantaardige alternatieven voor vlees.

Telkens wanneer Animal Rights beelden uitbrengt, springt collega-dierenrechtenorganisatie GAIA mee op de kar. Zij zijn milder in hun eisen in de zin dat het vetmesten en slachten van dieren voor GAIA niet meteen hoeft te stoppen. Wel wil de organisatie meer garanties op vlak van dierenwelzijn, “waarbij van sectorfederatie FEBEV meer verwacht wordt dan lippendienst en goede intenties”. GAIA vreest nu dat dieren die normaal bestemd zouden zijn voor het tijdelijk gesloten slachthuis van Izegem nu in de andere slachthuizen van Verbist zullen geslacht worden, waardoor het dierenwelzijn daar extra onder druk komt te staan.

De slachtlijnen moeten op maximaal toerental dieren verwerken en dat gaat volgens GAIA structureel ten koste van het dierenwelzijn. Daaruit volgt de vraag om per slachthuis een maximale capaciteit vast te leggen, om te vermijden dat de werkdruk voor het dierenwelzijn schadelijke praktijken in de hand werkt. “Meer dieren aanvoeren, zorgt voor allerlei dierenwelzijnsproblemen, frustraties bij de drijvers en de slachters die op de dieren worden afgereageerd. Tel daar normvervaging, gebrekkige en ontoereikende overheidscontrole bij en dat veroorzaakt onvermijdelijk dierenleed. De Vlaamse regering moet verder kijken dan haar neus lang is”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

“Er is geen recht evenredige relatie tussen de schaalgrootte van slachthuizen en dierenwelzijn”, reageert minister Weyts. Maar, zo voegt hij er aan toe, “dat stemt misschien niet overeen met de romantische notie dat wanneer enkel in kleinere bedrijven geslacht wordt, dit beter is voor het dierenwelzijn.” Hij wijst er ook op dat de controle op kleinere slachthuizen moeilijker - want versnipperd - zou verlopen. GAIA vroeg de minister woensdag ook om onmiddellijk inspectieteams te sturen naar andere slachthuizen van de groep Verbist, die de bewuste inrichting in Izegem uitbaat. Die opdracht heeft Weyts intussen al gegeven, klinkt het op zijn kabinet.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via