GAIA hekelt biggencastratie met opvallende radiospot

Met een confronterende reclamespot roept dierenrechtenorganisatie GAIA consumenten op om een petitie tegen onverdoofde biggencastratie te tekenen. GAIA wil hiermee de politieke wereld én de landbouworganisaties hekelen die “maar geen eind willen maken aan de pijnlijke castratie van miljoenen biggen in ons land”. "Het was de bedoeling om vanaf 1 januari 2018 in heel Europa de chirurgische castratie van biggen te verbieden, maar de randvoorwaarden die er werden aan gekoppeld zijn niet vervuld. Nochtans heeft de sector heel wat inspanningen gedaan”, zei Vlaams dierenwelzijnsminister Ben Weyts (N-VA) eerder al.
2 mei 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

Met een confronterende reclamespot roept dierenrechtenorganisatie GAIA consumenten op om een petitie tegen onverdoofde biggencastratie te tekenen. GAIA wil hiermee de politieke wereld én de landbouworganisaties hekelen die “maar geen eind willen maken aan de pijnlijke castratie van miljoenen biggen in ons land”. "Het was de bedoeling om vanaf 1 januari 2018 in heel Europa de chirurgische castratie van biggen te verbieden, maar de randvoorwaarden die er werden aan gekoppeld zijn niet vervuld. Nochtans heeft de sector heel wat inspanningen gedaan”, zei Vlaams dierenwelzijnsminister Ben Weyts (N-VA) eerder al.

‘Goeiendag, wij zijn de wrede boeren. Weet ge, wij snijden de ballen af van biggen. Ja, met een meske. Hier se, zonder verdoving, tjakaa. Hoort dat varken eens tieren, godverdoeme. En nu efkes die klootjes eruit knijpen. Daar sie. Wij snappen niet dat dat zeer doet. Want zelf hebben wij geen balletjes. Wij zeggen al 15 jaar dat we er gaan mee stoppen, maar ja, zolang de politiek ons dat niet verbiedt, blijven wij gewoon balletjes afsnijden hè. Simpel’, zo klinken twee hoge stemmen in de radiospot van GAIA, waarna een commentaarstem het overneemt en luisteraars aanmaant om “de petitie van de pijnlijke castratie van biggen” te tekenen.

Het stopzetten van chirurgische castratie bij biggen kent al een lange geschiedenis, meent GAIA. De eerste twee streefdata die voorop werden gesteld, waren 2006 en 2009. In 2006 zou verdoving verplicht worden, drie jaar later zou chirurgische castratie verboden worden. “Begin 2008 kwamen we met landbouworganisaties, slachthuizen, distributie en wetenschappers overeen om met biggencastratie te stoppen zodra het vaccin dat als alternatief zou dienen, door de Europese Commissie geregistreerd zou zijn. Dat groen licht kwam er, maar alweer hielden de landbouworganisaties zich niet aan de afspraak”, klinkt het.

In 2014 werd opnieuw het engagement aangegaan om in 2018 geen biggen meer te castreren. Dat werd ook vastgelegd in het Vlaams regeerakkoord 2014-2019. Maar eind 2017 kwam de Belgische varkensketen zelf met het nieuws dat het de deadline niet zou halen. Er werden daarbij drie redenen aangehaald. “Er ontbreekt ons een gelijk speelveld dat gelijkaardige maatregelen voorschrijft voor alle Europese lidstaten om zo oneerlijke concurrentie te vermijden”, bevestigden Boerenbond en de Belgian Feed Association (BFA) toen. Zij wezen ook op de handelsbelangen met onze belangrijkste exportbestemming Duitsland en verre exportbestemmingen in Azië waar chemische castratie en intacte beren moeilijk liggen.

“In eigen land is zowat iedereen overtuigd van een verbod op chirurgische castratie, ook de retail”, luidt het, “maar ondanks alle investeringen in onderzoek bestaat er nog steeds geen techniek voor betrouwbare geurdetectie. Daardoor bestaat de kans dat er een varken met berengeur in het handelskanaal terechtkomt waardoor tientallen consumenten voor lange tijd een dégout van varkensvlees krijgen.” Innovatief veevoeder, detectie aan de slachtlijn en chemische castratie van biggen zijn allemaal pistes die een deel van de oplossing kunnen zijn, maar volgens BFA en Boerenbond is op dit moment geen enkele van die oplossingen zaligmakend.

Ze wezen er ook op dat alle ketenpartners zich geëngageerd hebben om steeds pijnbestrijding bij chirurgische castratie toe te passen. Bovendien wordt een groot deel van de varkens bestemd voor de binnenlandse markt intussen niet meer chirurgisch gecastreerd. Daarbij werd gekozen voor immunocastratie en in mindere mate ook voor het fokken van intacte beren. GAIA had na dit bericht alle hoop op minister Weyts gesteld om alsnog eenzijdig een castratieverbod af te kondigen vanaf 1 januari 2018, maar dat kwam er niet.

Volgens Weyts zijn de randvoorwaarden die werden gekoppeld aan het verbod, niet vervuld. “Een verbod op biggencastratie is complexer dan het lijkt. De varkenssector heeft al heel wat inspanningen geleverd. Maar dat het verbod er nu niet komt, betekent niet dat we niet blijven toewerken naar een verbod”, stelde de minister. In een persbericht wijst ABS erop dat castreren zeker niet tot de favoriete bezigheid van de varkenshouder behoort. "In die zin is de radiospot niet alleen misleidend maar ook een ware slag in het gezicht van onze hardwerkende varkensboeren, want GAIA is bijzonder goed op de hoogte van de inspanningen die de Belgische varkenshouders leveren in dit dossier", klinkt het. 

GAIA volgt de redenering van de landbouworganisaties en minister Weyts niet. Er zijn voldoende alternatieven voor chirurgische castratie voorhanden. De Belgische retail heeft voluit voor immunocastratie of intacte beren gekozen”, klinkt het. Verdoving vindt GAIA geen goede oplossing. “Verdoving reduceert enkel de pijn, maar neemt ze niet volledig weg.” De dierenrechtenorganisatie schermt ook met de mening van de consument. Uit een enquête die het begin dit jaar liet uitvoeren, bleek dat maar liefst 83 procent van de Vlamingen vindt dat er een wettelijk verbod moet komen op de chirurgische castratie van biggen.

“We zijn de loze woorden en gebroken beloftes echt kostbeu”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “Niet alleen is het regeerakkoord een vodje papier, ook de stem van de kiezer telt niet meer mee. Wij vinden dat er genoeg is getalmd. Er moet nu zo snel mogelijk een klaar en duidelijk wettelijk verbod met een overgangsperiode komen, zo niet blijven biggen onnodig lijden”, besluit hij. GAIA probeert de druk alvast op te voeren met de uitzending van haar radiospot.

Meer informatie: Radiospot GAIA 

Beeld: GAIA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek