nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2017 GAIA klaagt kweker aan voor ruimen van kippenstal

Dierenrechtenorganisatie GAIA wil klacht indienen tegen een pluimveehouder uit de regio van Houffalize, in de provincie Luxemburg, omdat die na de vaststelling dat zijn eieren fipronil bevatten al zijn kippen liet doden. "De klacht wordt donderdag of vrijdag ingediend bij het Luxemburgse parket", bevestigt GAIA-topman Michel Vandenbosch.

GAIA vindt dat het niet kan dat de man zijn 35.000 kippen liet ruimen om economische redenen. "Het doden van de kippen was niet nodig. Volgens verscheidene toxicologen verdwijnt de fipronil na enkele weken vanzelf. De kweker deed dit enkel zodat zijn bedrijf gedeblokkeerd zou worden en verving zijn kippen", zegt Vandenbosch.

Sinds de start van de crisis werden 86 bedrijven geblokkeerd. Op dit moment zijn er dat nog maar 50, waarvan 21 leghenbedrijven. De kweker uit Houffalize was de enige die zijn kippen liet ruimen. Noch het Voedselagentschap, noch GAIA hebben weet van andere gevallen. "De klacht die we indienen, moet als voorbeeld dienen", aldus nog Vandenbosch. 

Bron: Belga

Beeld: Gaia

Volg VILT ook via