nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.11.2018 Garnalensector verwerft MSC-duurzaamheidslabel

De garnalensector was één van de laatste grote visserijen in Europa waarvoor nog geen door de overheid opgelegd vangstquotum gold. Daarom was het opmerkelijk dat de garnalensector er zélf alles aan gedaan heeft om het MSC-keurmerk te behalen. Om het blauwe label te bemachtigen zijn vissers zelf beperkende maatregelen overeengekomen. “Het is een kunststukje om met zoveel garnalenvissers één gezamenlijk beheerplan op te stellen”, zegt Simon Koornstra, garnalenvisser van de HA4 uit het Nederlandse Harlingen. “Maar het is gelukt en daarmee laten we zien hoe garnalenvissers middenin de samenleving staan.” De Belgische garnalenvissers namen niet deel aan de actie, maar wat niet is, kan nog komen.

Een jaar geleden kreeg de Duitse, Deense en Nederlandse garnalensector het MSC- keurmerk voor duurzame visserij uitgereikt. Om het label te verkrijgen, schakelden ze de Universiteit van Hamburg en de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) in voor de ontwikkeling van het beheerplan en werd een Productie- en Afzetplan (PAP) gerealiseerd, waarin de garnalenvangsten nauwkeurig worden geregistreerd. MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven.

De garnalenvloot uit Duitsland, Denemarken en Nederland die onder het keurmerk van MSC mag vissen, omvat 440 kotters. Deze garnalenkotters uit drie landen vangen jaarlijks ongeveer 30.000 ton garnalen, ruim 95 procent van de totale garnalenvangst in de Noordzee. “Ondanks alle tegenstellingen in de sector, zijn we erin geslaagd om met een gezamenlijk beheerplan naar buiten te komen”, getuigt Simon Koornstra, garnalenvisser van de HA4 uit Harlingen.

De Belgische garnalenvissers hebben destijds gekozen om niet deel te nemen aan het certificeringsproces. Zij passen dus ook de maatregelen uit het beheerplan in het kader van het MSC-certificaat niet toe, maar plukker er wel de vruchten van. Garnalen gevangen door de Belgische garnalenvissers kunnen vandaag dus niet aangeboden worden met de onafhankelijke duurzaamheidsclaim van het internationale MSC. Maar wat niet is, kan nog komen. De MSC-standaard biedt een kader voor samenwerking, dat kan ook nog steeds mét de Belgische garnalenvissers.

Dit najaar voert MSC in België campagne om consumenten bewust te maken dat er duurzaam gevangen Noordzeegarnalen op de Belgische markt zijn. Met een mediacampagne waarbij chefs en influencers hun eigen versie van de klassieke garnalencocktail creëren, roepen ze op om te letten op het blauwe label bij aankoop van de grijze garnaal: garnalen met dit label zijn gevangen met minimale invloed op het overige zeeleven, met minder bijvangst en enkel als de bestanden er sterk genoeg voor staan.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Marine Stewardship Council

Volg VILT ook via