Geen ernstige inbreuken vastgesteld op leghennenbedrijf

Er zijn in de zes vestigingen van het pluimveebedrijf van de familie Pyfferoen uit Wingene enkele inbreuken vastgesteld, maar die zijn niet al te ernstig. Dat laat Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts weten nadat inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn de nodige controles uitvoerden op het bedrijf. De zaakvoerders van het bedrijf zijn tevreden en opgelucht dat ze kunnen open blijven. De Landsbond, die de Vlaamse bedrijfspluimvee- en konijnenhouders verenigt, noemt de beelden van Animal Rights niet representatief.
7 november 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:42

Er zijn in de zes vestigingen van het pluimveebedrijf van de familie Pyfferoen uit Wingene enkele inbreuken vastgesteld, maar die zijn niet al te ernstig. Dat laat Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts weten nadat inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn de nodige controles uitvoerden op het bedrijf. De zaakvoerders van het bedrijf zijn tevreden en opgelucht dat ze kunnen open blijven. De Landsbond, die de Vlaamse bedrijfspluimvee- en konijnenhouders verenigt, noemt de beelden van Animal Rights niet representatief.

Maandag pakte dierenrechtenorganisatie Animal Rights uit met een nieuwe undercoverreportage. Deze keer werden nachtelijke beelden geschoten bij een pluimveebedrijf in Wingene, waar volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden worden voor de productie van scharreleieren. De kooien van de dieren waren besmeurd met uitwerpselen en volgens Animal Rights lagen er dode dieren te ontbinden tussen de levende kippen. Verder waren er ook dieren te zien die een deel van hun pluimen waren verloren of ziek waren.

Minister Weyts laat weten dat alle zes de vestigingen van het pluimveebedrijf intussen inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn over de vloer hebben gekregen, maar die hebben geen schokkende feiten vastgesteld. “Op de vier opfokbedrijven en de twee vestigingen met legkippen zijn een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en ze zijn in regel met de Europese normen”, luidt het. Eerder kwam aan het licht dat het bedrijf vorig jaar al werd gecontroleerd en dat toen twaalf inbreuken werden vastgesteld. “Die zijn aangepakt. Nu moet het bedrijf ook de bijkomende inbreuken wegwerken”, aldus nog de minister.

De bedrijfsleiders van het pluimveebedrijf zijn tevreden dat er na een grondige, objectieve controle met zeven controleurs is gebleken dat er geen ernstige inbreuken zijn gepleegd. “Integendeel, in vergelijking met de inspectie van vorig jaar is de situatie zelfs verbeterd. De inbreuken die toen zijn vastgesteld, werden allemaal aangepakt”, zegt advocate Sofie Bollaert in naam van de familie Pyfferoen.

Volgens de advocate zijn de beelden een nachtelijke momentopname in één van de zes vestigingen. “Gedurende de nacht mogen de scharrelkippen opgehokt worden. Overdag zitten ze in een grotere ruimte.” Het bedrijf benadrukt dat het wil meewerken om het welzijn van de dieren te verbeteren. “Woensdag zal het proces-verbaal van de inspectiediensten klaar zijn. Van zodra we dit ontvangen, zullen we de nodige maatregelen en inspanningen treffen die het welzijn van de kippen moeten verhogen”, stelt Bollaert.

Minister Weyts laat weten dat het bedrijf in regel is met de Europese normen voor dierenwelzijn, maar hij is van mening dat die normen te laag liggen. “Ik ben vastbesloten om de inspanningen voort te zetten om samen met de landbouwsector te evolueren naar strengere normen dan de Europese. De hele sector heeft er baat bij om de lat hoger te leggen”, meent hij. Hij wijst er ook op dat dit een wake-upcall is voor de consument. “Hij kan zijn verantwoordelijkheid opnemen als hij kiest voor bio-eieren of eieren van kippen met vrije uitloop. Dan kies je ook voor dierenwelzijn.” In dat opzicht noemt Weyts het goed dat de beelden naar buiten komen. “Op die manier ziet iedereen hoe de realiteit van de geïndustrialiseerde landbouw eruitziet.”

De Landsbond van pluimvee- en konijnenhouders laat weten dat het zich volledig distantieert van de wantoestanden die er in de beelden werden getoond. “We zijn ervan overtuigd dat zeker 95 procent van onze leghennenhouders het doet zoals het moet en correct omgaat met zijn dieren”, klinkt het. “De getoonde beelden en huisvesting zijn absoluut niet representatief voor de hele Vlaamse leghennensector.” De Landsbond vindt ook dat de overheid heeft gefaald in dit geval. “Al een jaar geleden werden inbreuken op het dierenwelzijn vastgesteld op het bedrijf, maar nadien volgde geen nieuwe inspectie.”

Ook Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum meent dat er een probleem is met de handhaving op dierenwelzijn. “Minister Weyts was via zijn inspectiediensten al een jaar eerder op de hoogte van mogelijke wantoestanden bij het in opspraak gekomen pluimveebedrijf. Toch kon het bedrijf de activiteiten verderzetten.” Volgens Sanctorum wordt er een dubbele maatstaf gehanteerd.

“Inbreuken die worden vastgesteld door de inspectie worden administratief afgehandeld, terwijl diezelfde inbreuken die via de beelden van Animal Rights worden vastgesteld en aan het grote publiek worden getoond, leiden tot maatregelen. Het zou niet mogen dat bedrijven zich minder zorgen maken over de komst van een officiële inspectie dan over de komst van een ngo. Dat is puur falen van het beleid”, luidt het. Hij diende enkele weken geleden een motie in om de handhaving door te lichten, maar die werd niet gesteund door de minister. Sanctorum laat weten dat hij de vraag opnieuw zal stellen. 

Zijn collega-parlementslid Annick Lambrecht (sp.a) stelt zich ook vragen over de doortastendheid van Weyts beleid. “Hij zegt dat hij de Europese doelstellingen te zwak vindt, maar wat belet hem om hier in Vlaanderen zwaardere maatregelen te nemen?”, klinkt het.

Daarnaast vindt ze het net als Sanctorum opmerkelijk dat de minister pas reageert wanneer Animal Rights undercover beelden publiceert. “Als sp.a vragen we ons af hoeveel inspecteurs er nu actief zijn en hoeveel controles er vandaag effectief gebeuren. Het kan toch niet dat een organisatie als Animal Rights met twee personeelsleden altijd voor is op een overheid die zegt dat dierenwelzijn zo een grote prioriteit is?” Zowel op federaal als op Vlaams niveau zijn er volgens Lambrecht dinsdag parlementaire vragen over dierenwelzijn ingediend. “We surfen van het ene schandaal naar het andere. Het is tijd om daar conclusies uit trekken en vooral om maatregelen te nemen”, besluit ze.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek