nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.08.2017 Geen fipronil in kippenvoeder aangetroffen

Bij een Belgische pluimveehouder wiens bedrijf geblokkeerd is, werd eerder dit jaar een vat krachtvoeder aangetroffen waarin fipronil verwerkt zat. Dat meldde de Nederlandse krant De Telegraaf en werd ook door een aantal Belgische nieuwsmedia overgenomen. “Dat klopt niet”, zegt Yvan Dejaegher, gedelegeerd bestuurder van de Belgian Feed Association. “Het gaat om een additief dat niet aan voeder werd toegevoegd, maar verneveld werd in de stallen.” Wel lijkt het product in kwestie opnieuw afkomstig van Poultry-Vision.

Het additief waar het om gaat, draagt de naam ‘Copper Boost’. Op de website van Poultry-Vision (het is intussen offline gehaald, nvdr) werd het aangeprezen als een product waarin koper en zink verwerkt zit en dat een positieve invloed heeft op het energiepeil, de weerstand, de vruchtbaarheid en op weefsels en cellen. Copper Boost is ook terug te vinden op de website van Pro-Farma, het bedrijf van een vroegere zakenpartner van Patrick R., de man achter Poultry-Vision.

Op het product dat bij de Belgische pluimveehouder werd aangetroffen, zou een etiket gekleefd hebben met de naam van het Nederlandse Pro-Farma. Eigenaar Nick Hermens ontkent dat hij het middel met fipronil heeft geleverd en schuift de schuld in de schoenen van Patrick R. Meer nog: aan de Nederlandse openbare omroep verklaarde Hermens inmiddels dat hij de Nederlandse autoriteiten vorig jaar heeft getipt over de praktijken van zijn voormalige zakenpartner.

Hermens verbrak naar eigen zeggen twee jaar geleden de samenwerking met Patrick R. juist omdat hij vermoedens had dat die laatste illegale middelen gebruikte. "Nadat we onze samenwerking hadden verbroken, had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccount", verklaart Hermens tegenover EenVandaag. "Daarin kwamen e-mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil." Uit de e-mails bleek ook dat het middel werd verkocht aan Chickfriend. Hermens zegt daarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te hebben ingeschakeld.

Hermens wordt nu als verdachte gezien in Nederland. “Volstrekt ten onrechte”, zegt hij aan de Nederlandse media. "R. is na het verbreken van de samenwerking de naam Pro-Farma blijven gebruiken, terwijl het mijn eigendom is. Er worden al twee jaar brieven van juristen gestuurd om hem te dwingen daarmee te stoppen." Doordat R. op naam van Pro-Farma middelen is blijven leveren, zou ook Hermens in het vizier van de opsporingsdiensten gekomen zijn. "Maar ik weet niets van pluimvee. Ik heb twee weken geleden vrijwillig meegewerkt aan een huiszoeking en ben ook al verhoord."

Yvan Dejaegher, directeur-generaal van de Belgian Feed Association, benadrukt dat er geen fipronil in het veevoeder zit. “Copper Boost is geen krachtvoeder, maar een vloeistof die gebruikt werd om te vernevelen in pluimveestallen”, zegt hij. De Telegraaf omschreef het als krachtvoer. “Inmenging van fipronil in het voeder van kippen zou juist een omgekeerd effect hebben, het zou de gezondheid van de dieren aantasten”, aldus nog Dejaegher.

Het federaal voedselagentschap FAVV zegt in een reactie dat bepaalde producten in beslag genomen zijn om te onderzoeken of er fipronil in zit. De analyses zijn bezig en de resultaten worden pas midden volgende week verwacht, klinkt het.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via