nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.04.2018 Geen gezamenlijke commissievergadering over FAVV

De meerderheid binnen de federale regering is uiteindelijk niet ingegaan op een voorstel om een gezamenlijke vergadering van de Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven te organiseren. De vergadering zou handelen over de vaststellingen die het federaal Voedselagentschap (FAVV) deed bij charcuteriespecialist Vieille Abbaye. De vragen zullen op de gebruikelijke wijze door één van de commissies behandeld worden op een later te bepalen datum. De oppositie hekelt het feit dat de regering tussenkomt in het functioneren van het parlement.

Afgelopen woensdag was er op de conferentie van de voorzitters van de twee Kamercommissies geen bezwaar tegen een gezamenlijke commissievergadering na nieuwe (anonieme) onthullingen over het federaal Voedselagentschap (FAVV). Volgens interne bronnen zouden MR-leden in bepaalde dossiers tussengekomen zijn, wat deze laatsten echter ontkennen. De oppositie stelt echter dat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) weigerde om deze of volgende week voor de verenigde commissies te verschijnen zoals afgesproken op de conferentie van de voorzitters.

Dinsdag vroeg MR-fractieleider David Clarinval in de commissie Volksgezondheid, waar het punt op de agenda stond, om de gezamenlijke commissievergadering te schrappen. Volgens hem was zo’n vergadering overbodig. Hij vond ook dat "sommigen" de conferentie van de voorzitters "instrumentaliseren". Dit zorgde voor verbazing op de oppositiebanken. Muriel Gerkens van Ecolo merkte op dat binnen de conferentie een consensus was over de gezamenlijke vergadering, zoals dat ook gebeurde over de dossiers Fiprinol en Veviba.

Volgens oppositielid Daniel Senesael (PS) worden de fractieleiders van MR hierdoor buiten spel gezet en hij vreest dat het punt twee weken uitgesteld zal worden. Catherine Fonck (cdH) benadrukte dat het niet aan de regering toekomt om de werkzaamheden van het parlement te organiseren. "Het is echt problematisch dat men een veto aanvaardt van een minister om voor een commissievergadering te verschijnen. Het is niet de regering die bepaalt op welke manier ze door het parlement gecontroleerd worden", vond ze.
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via