nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

15.07.2017 Geen nieuwe H5N8-besmettingen sinds 5 juli

Minister van Landbouw Willy Borsus heft de maatregelen die hij nam na de besmetting van twee pluimveehandelsbedrijven met vogelgriepvirus H5N8 verder op. De toezichtsgebieden van tien kilometer in Oostkamp en Menen zijn niet meer van kracht vanaf respectievelijk 15 en 16 juli. Op 18 juli verdwijnt ook de tijdelijke bufferzone in Fleurus (Wangenies), zo meldt het Voedselagentschap. "Aangezien we sinds 5 juli geen nieuwe gevallen hebben vastgesteld in België worden de toezichts- en bufferzones geleidelijk aan opgeheven”, zegt Borsus.

De risicoanalyse voor vogelgriep in onze regio laat een aantal versoepelingen toe, specifiek voor sportduiven in de zone in Brunehaut en Rumes vanaf 14 juli en in de zone van Bassenge vanaf 17 juli. Markten en andere verzamelingen van vogels blijven echter verboden in beide zones. De maatregelen die van toepassing zijn in de tijdelijke bufferzone in Fleurus (Wangenies) en in de toezichtsgebieden in Oostkamp en Menen worden volledig opgeheven.

“De evolutie van de situatie is geruststellend, maar we moeten aandachtig blijven aangezien het gevaar nog niet helemaal achter ons ligt", zegt minister Willy Borsus. Het Voedselagentschap wijst er nog op dat er voor de consument geen enkel gevaar is. "Alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden", klinkt het in het persbericht. Meer informatie over de maatregelen die nog gelden, in de bufferzone in Bassenge en in het toezichtsgebied in Brunehaut en Rumes, zijn te vinden op de website van het FAVV.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via