nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

11.01.2017 Geen respijt als antidrupsysteem spuittoestel ontbreekt

Alle spuittoestellen die land- en tuinbouwers in gebruik hebben, moeten iedere drie jaar aangeboden worden voor controle. Dat is al zo sinds 1995. De controle wordt in Vlaanderen uitgevoerd door landbouwonderzoeksinstituut ILVO, in Wallonië door onderzoeksinstituut CRA en gecoördineerd door het Voedselagentschap. Die laatste wijst landbouwers er op dat bij aanvang van de nieuwe keuringscyclus spuittoestellen uitgerust moeten zijn met een antidrupsysteem. Ontbreekt het daaraan, dan moet dat in het vervolg niet opgelost worden tegen de volgende keuring maar binnen de drie maanden. Het spuittoestel moet dus opnieuw voor keuring aangeboden worden.

Om duurzaam te kunnen omgaan met chemische gewasbeschermingsmiddelen moet het spuittoestel waarmee ze toegediend worden goed functioneren. De overheid ziet daarop toe met een driejaarlijkse keuring. Eén van de conformiteitsvoorwaarden is de verplichte aanwezigheid van een antidrupsysteem om plaatselijke contaminaties te vermijden.

Tijdens de vorige driejaarlijkse keuringscyclus (2014-15-16) werd systematisch de aanwezigheid hiervan geverifieerd en werden de eigenaars van spuittoestellen gesensibiliseerd. Ging het om een oud spuittoestel zonder antidrupsysteem, dan werd de eigenaar een non-conformiteit van het type II meegedeeld. Dat betekent dat het probleem tegen de volgende technische controle opgelost moet zijn.

Een nieuwe driejaarlijkse keuringscyclus vangt aan in 2017. Naar aanleiding hiervan maakt het Voedselagentschap de eigenaars van spuittoestellen zonder antidrupsysteem duidelijk dat hun toestel afgewezen zal worden bij de technische controle. Je krijgt dus geen drie jaar respijt meer, maar moet je binnen de drie maanden opnieuw aanbieden met een spuittoestel met functionerend antidrupsysteem.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via