nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.11.2017 "Geen verband tussen kanker en glyfosaat"

Een studie onder leiding van het Amerikaanse National Cancer Institute volgde 25 jaar lang 45.000 Amerikaanse landbouwers die glyfosaat gebruiken en kwam tot de conclusie dat er statistisch gezien geen verhoogde kans op kanker is bij de gebruikers van de gecontesteerde chemische stof. “De studie bevestigt dat onder meer EFSA en ECHA, twee Europese onderzoeksinstellingen, robuust werk hebben geleverd”, zo reageert Peter Jaeken, secretaris-generaal van sectororganisatie Phytofar. 

Glyfosaat is het meest gebruikte herbicide ter wereld en ook veruit het meest omstreden: de Europese lidstaten zijn er na twee jaar onderhandelen nog niet in geslaagd om samen een beslissing te nemen over de vraag of de vergunning al dan niet moet verlengd worden en zo ja, voor hoelang. In de Verenigde Staten verschenen intussen de resultaten van een nieuwe studie die tot de meest grootschalige in zijn soort behoort. Liefst 54.000 landbouwers – waarvan er 45.000 glyfosaat gebruiken – werden 25 jaar lang gevolgd.

Uit de resultaten van de studie blijkt dat er geen link is tussen het gebruik van glyfosaat en kanker. Er werden iets meer gevallen van leukemie vastgesteld, maar te weinig om statistisch significant te zijn. Volgens de Amerikaanse nieuwsdienst Reuters is het niet onwaarschijnlijk dat de nieuwe studie een impact zal hebben op het proces dat meer dan 180 aanklagers, de meerderheid landbouwers, hebben aangespannen tegen Monsanto wegens een vermeende link tussen het gebruik van Roundup en kanker.

De studie maakt deel uit van de Agricultural Health Studie (AHS), een omvangrijk onderzoeksproject dat de gezondheid van tienduizenden landbouwfamilies en seizoenarbeiders volgt. De resultaten werden gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute. “Dit is de grootste gezondheidsstudie over landbouwers in de geschiedenis, en ook over de langste periode”, aldus Scott Partridge van Monsanto. “Het is een maatstaf. En het bewijst alvast dat glyfosaat geen kanker veroorzaakt.”

Ook Peter Jaeken, secretaris-generaal van sectororganisatie Phytofar, zegt dat de studie “bevestigt wat we via andere studies eigenlijk al lang weten”. Jaeken verwijst ook naar de Amerikaanse context: “Glyfosaat wordt in de Verenigde Staten veelvuldiger en ruimer gebruikt dan in Europa, waar het gebruik een stuk restrictiever is. Als je dan ook nog eens rekening houdt met een bepaald percentage boeren die onvoldoende rekening houden met de veiligheidsvoorschriften dan moet je toch wel stellen dat de resultaten geruststellend zijn.”

“Bovendien stel je ook vast dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Europese chemieagentschap (ECHA) robuust werk hebben verricht: ook zij vonden geen link”, gaat Jaeken verder. “We blijven pleiten voor een politiek gebaseerd op wetenschap en geen wetenschap die gebaseerd is op politiek. De Europese discussie in het algemeen en het nieuwe Belgische standpunt tegen een langdurige verlenging stellen ons op dat vlak teleur.”

Meer info over de studie vind je hier

Bron: De Volkskrant / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via