nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2015 Geld Wereldbank komt niet altijd goed terecht

De Wereldbank, het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, leende in de vier jaar voorafgaand aan juni 2013 33 miljard euro uit via financiële tussenpersonen. Volgens de Wereldbank kunnen lokale banken beter inschatten waar het ontwikkelingsgeld nodig is, en zorgt dat voor een grotere impact. Maar dat geld komt niet altijd goed terecht, zo klaagt ontwikkelingssamenwerking Oxfam aan in een nieuw rapport.

De International Finance Corporation (IFC), de investeringsbank van de Wereldbank, is wat budget betreft de grootste ontwikkelingsorganisatie ter wereld maar heeft een groot transparantieprobleem, aldus een nieuw Oxfam-rapport. In de afgelopen vier jaar zijn de wereldwijde investeringen van de IFC in hedgefondsen, banken en andere financiële instituten gegroeid tot 36 miljard dollar (33,5 miljard euro) zonder dat duidelijk is hoe dat geld wordt doorgesluisd.

De missie van het IFC bestaat erin economische groei te creëren en extreme armoede te verhelpen, maar lijkt door de manier waarop het met zijn centen omspringt zelf op grote schaal armoede, mensenrechtenschendingen, uitbuiting en misbruik te veroorzaken, zo luidt de conclusie van het rapport, dat heel wat voorbeelden geeft. Zo kreeg een bedrijf in Guatemala in 2008 een bedrag van 10,7 miljoen dollar op de rekening gestort waarmee het land kocht waarop koffie en kardemom verbouwd zou worden. In realiteit bereidde het bedrijf de constructie van een hydro-elektrische dam voor, wat tot hevige conflicten leidde.

In Honduras kreeg Dinant, een landbouwbedrijf, via een lokale bank in 2009 15 miljoen dollar van de Wereldbank. Bij een conflict met lokale boeren vielen in 2012 heel wat doden. Desondanks bleven de betalingen daarna doorgaan. Ook in India, Cambodja, Laos, Indonesië, Vietnam en Nicaragua doken problemen op. "We vermoeden dat die gevallen het topje van de ijsberg zijn, al kunnen we dat niet hard maken", zegt Xavier Declercq, directeur beleidswerk bij Oxfam.

"Van de projecten die de Wereldbank met 'hoog risico' bestempelt, is slechts 6 procent publiek gedocumenteerd", gaat Declercq verder. "En dat is nog niet alles. Sommige projecten blijven hardnekkig beschouwd worden als een laag risico. Zoals in Guatemala, waar zelfs de noodtoestand uitgeroepen werd. Het mechanisme van de Wereldbank is allesbehalve waterdicht. Van de 49 risicovolle investeringen via derden die de organisatie sinds 2012 heeft gedaan, is maar van drie duidelijk waar het geld is terechtgekomen."

Het is niet voor het eerst dat Oxfam kritiek heeft op de verdeling van ontwikkelingsgeld via financiële tussenpersonen. Volgens Oxfam is de Wereldbank zich bewust van de problemen. "De Wereldbank doet een poging om bij te sturen, maar het gaat veel te traag en ze blijven veel te weinig transparant", zegt Declercq. "Wie klachten heeft, kan daarmee bij de ombudsman van de Wereldbank terecht. Maar hoe weet iemand dat hij klacht moet indienen bij de Wereldbank als hij niet weet dat de financiering via hen komt? Indirecte financiering moet kunnen, maar enkel als de tussenpersonen voldoende opgevolgd worden."

Meer info: 'The suffering of others'

Bron: De Standaard/De Morgen

Beeld: culturalsurvival.org

Volg VILT ook via