nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2017 Gemiddelde EU-graanopbrengst bij ruim wereldwijd aanbod

De productie van granen in de Europese Unie bedraagt dit seizoen naar verwachting ongeveer 300 miljoen ton, waarvan 139 miljoen ton tarwe en 62 miljoen ton mais. Daarnaast wordt er 30 miljoen ton oliezaden geproduceerd en ongeveer vijf miljoen ton aan eiwitgewassen. Daarmee ligt de graanproductie dit seizoen onder het gemiddelde bij een ruim wereldwijd aanbod. Het areaal suikerbieten neemt duidelijk toe. Dat blijkt uit een marktmonitor van het directoraat-generaal voor de landbouw van de Europese Commissie.

Met een marktmonitor voor granen, oliehoudende zaden en eiwitgewassen heeft de Europese Commissie een nieuwe tool toegevoegd aan de serie van marktmonitors die boeren en handelaars inzicht moeten geven in de markt. Veertien organisaties maken deel uit van de marktmonitor, die mede gestoeld is op informatie die door het directoraat-generaal voor de landbouw wordt verzameld. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan maakt werk van de verschillende marktmonitors. Eerder waren er ook al soortgelijke monitors opgezet voor melk, vlees en suiker.

Hogan zei op de bijeenkomst van experts dat met de lancering van de monitor voor granen, oliezaden en eiwitgewassen voortgeborduurd wordt op het succes van de marktmonitors voor melk, vlees en suiker. “De Europese akkerbouwsector speelt een sleutelrol in de wereldwijde concurrentiekracht van de Europese landbouw. Het is de ambitie dat de monitor een belangrijke aanvullende en nuttig instrument wordt om beter op de markt te kunnen inspelen”, aldus Hogan.

Eerder publiceerde het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie al een rapport met oogstverwachtingen. Daaruit bleek dat de droogte van juni weinig effect heeft gehad op de hectareopbrengsten in de Europese Unie. Zo zou de opbrengst maar 2,5 procent lager zijn dan in de prognose van eind mei. De opbrengst van aardappelen zou maar 0,7 procent dalen en die van suikerbieten blijft gelijk. Al moet er wel bij gemeld worden dat er grote verschillen tussen de lidstaten te constateren zijn. Ons land bijvoorbeeld wordt voor het tweede opeenvolgende jaar getroffen door weersextremen.

Meer informatie: EU-Marktmonitor granen, oliehoudende zaden en eiwitgewassen

Bron: Eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via