nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2017 "Gemiste kans dwangvoederen te bannen in Vlaanderen"

"Dit is een gemiste kans voor Vlaanderen om zich aan te sluiten bij de meeste EU-lidstaten, die dwangvoederen voor foie grasproductie verbieden of als dierenmishandeling verwerpen omwille van het wetenschappelijk aangetoonde, ernstige dierenleed dat ermee gepaard gaat." Dat zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in een reactie op de stemming in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. 

In de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft het voorstel van onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum om dwangvoederen te verbieden het niet gehaald. “N-VA en Open VLD spraken zich duidelijk uit dat gavage (dwangvoederen, nvdr.) dieronvriendelijk is, maar verscholen zich achter een onderzoek naar een productiemethode zonder gavage, die de minister van Dierenwelzijn bestelde bij de KU Leuven, en waarvan de meerderheidspartijen de resultaten willen afwachten”, zo reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Maar de onderzoeksresultaten worden pas verwacht in 2020.”

“Voor wie er nog aan twijfelt, de huidige dwangvoedermethoden zijn zeer schadelijk voor het welzijn van de zwemvogels, die mishandeld worden voor de productie van foie gras”, is Vandenbosch resoluut. “Het meest recente rapport dat die welzijnsschade nog maar eens bevestigt, dateert van 2015 en is van de hand van wereldautoriteit professor Donald Broom, professor dierenwelzijn aan de Cambridge University. In de huidige dierenwelzijnswet van 1986 is dwangvoedering in principe verboden, maar wordt een uitzondering gemaakt voor de productie van foie gras. Enkel in het Brussels gewest is het helemaal verboden.”

In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden, of worden de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat de praktijk als strafbare dierenmishandeling beschouwd wordt. Slechts vijf EU-landen produceren foie gras: Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België. In Israël, een land dat vroeger tien keer meer foie gras produceerde dan België, werd dwangvoedering in 2003 verboden. De praktijk is ook verboden in Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije en in de Amerikaanse staat Californië.

Als men foie gras wil blijven produceren, dan moet het wat GAIA betreft zonder dwangvoedering gebeuren. Een verbod op dwangvoedering in Vlaanderen zou daartoe een stimulans vormen. Oproepen aan de Europese Commissie om de voorwaarde van het levergewicht, 450 gram of negen keer het normale gewicht van een gezonde lever van 50 gram, te schrappen als voorwaarde om een vervette eendenlever als foie gras te mogen verhandelen, bleven tot hiertoe zonder gevolg, aldus nog Vandenbosch.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via