nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2017 Gewassen herleefden dankzij Belgische kwakkelzomer

Na een erg droog voorjaar volgde in juli en augustus normaal zomerweer. Toch is in sommige regio’s het neerslagtekort nog niet volledig weggewerkt, melden de onderzoeksinstellingen die meewerken aan de Agrometeorologische Berichten. De droogte lijkt echter geen impact te hebben op de opbrengst want die is bovengemiddeld voor suikerbieten en aardappelen. Kuilmaïs moet dringend gehakseld worden want de afrijping gaat veel sneller dan voorgaande jaren.

Na een voorjaar waarin landbouwers gekweld werden door aanhoudende droogte bracht de zomer op de meeste plaatsen redding. Juli en augustus kunnen volgens het KMI als normaal beschouwd worden, zowel op het vlak van temperatuur als neerslag. Desondanks is er over een langere periode beschouwd nog steeds sprake van een neerslagtekort.

Uit de analyse van de satellietbeelden door VITO blijkt dat de voorjaarsdroogte een impact had op de gewasgroei, wat zich op de meeste plaatsen intussen hersteld heeft. Voor de suikerbieten en de aardappelen ligt de verwachte opbrengst hoger dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaren. Het ras Bintje vertoont wat kwaliteitsproblemen als gevolg van doorwas. Voor de maïs worden gemiddelde opbrengsten voorspeld.

Uit de wekelijkse updates die de praktijkcentra voor voedergewassen CIPF en LCV in de vakpers geven, blijkt dat de snelle afrijping van de kuilmaïs een reden tot zorg is. "De meeste maïs is nu meer dan rijp genoeg om te hakselen. De oogst zou al vrij ver gevorderd moeten zijn, maar in de praktijk zien we nog niet zo veel gehakselde percelen. Hopelijk komt de oogst snel in een stroomversnelling want maïs kuilt bij een te late oogst minder goed in, is minder smakelijk en heeft meer kans op schadelijke schimmelontwikkeling."

Ondanks de frequente regenval van de afgelopen weken kan de maïsoogst in Vlaanderen doorgaan. Bij onze Noorderburen staat het water daarentegen op de velden, en walste een stormwind de maïs plat. In de kustregio’s van Nederland viel er erg veel neerslag, op sommige plaatsen meer dan 200 millimeter terwijl september nog maar halfweg is. Aardappelbeurs PotatoEurope in Emmeloord veranderde vorige week in een modderpoel. Nederlandse aardappeltelers vrezen voor rot op percelen waar het water niet meteen wegtrekt. Verspreid over het land ging maïs, vooral de laat gezaaide percelen, tegen de vlakte door stormwind.

Bron: Agrometeorologische Berichten / eigen verslag

Volg VILT ook via