nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.11.2017 Ggo-banaan is niet vatbaar voor gevreesde Panamaziekte

Wetenschappers denken een economisch zeer belangrijke bananensoort te kunnen beschermen tegen een vernietigende schimmel. Ze hebben tegen de Panamaziekte resistente bananen van de soort Cavendish ontwikkeld door middel van genetische aanpassingen, zo meldt de universiteit van Wageningen. Dit Nederlandse onderzoeksinstituut stond de verantwoordelijke Australische onderzoekers bij. Gert Kema, hoogleraar in Wageningen, spreekt van een absolute doorbraak. "Maar het is slechts het begin. De volgende stap is om te zorgen voor meer variatie in de bananenproductie."

"Alle moderne bananen zijn klonen van elkaar, er is nauwelijks variatie. En dat maakt de sector zeer kwetsbaar", legt de universiteit uit. Door de wereldwijde monocultuur van Cavendish-bananen, goed voor 85 procent van alle bananenhandel, kan de voor de Panamaziekte verantwoordelijke fusarium-schimmel zich gemakkelijk verspreiden. Via genetische modificatie zijn nu Cavendish-bananen ontwikkeld die resistent zijn tegen de gevreesde ziekte.

De onderzoekers gebruikten een resistentie-gen dat ze vonden in een wilde bananensoort. De proef met genetische gemodificeerd bananenplanten werd uitgevoerd in een gebied in het noorden van Australië met besmette grond. Eén bananenlijn bleef volledig schimmelvrij gedurende de drie jaar durende proef. De andere drie lijnen vertoonden een sterke resistentie. Opvallend detail is dat het RGA2-gen van nature ook al in de Cavendish-banaan aanwezig is. Het gen is daar echter niet actief genoeg om de plant bescherming te bieden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature Communications

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Wageningen University & Research

Volg VILT ook via