nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.03.2017 Glastuinbouwbedrijf uit Merksplas bekroond door Trends

Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. De ambassadeurs krijgen de eretitel ‘Trends Gazellen’. In de provincie Antwerpen gingen de felicitaties van gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé naar zonnebrillen- en horlogemerk Komono, glastuinbouwbedrijf Den Berk Délice en Pauwels Sauzen. Den Berk Délice uit Merksplas loopt in de kijker als snelst groeiende middelgrote onderneming. Op vier locaties beschikt het bedrijf over een totale teeltoppervlakte van 42 hectare die volledig voor tomaten benut wordt. Op de website van Boerenbond verscheen een bedrijfsreportage.

De Trends Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. Pauwels Sauzen uit Oelegem is verkozen tot ambassadeur bij de grote bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven gaat het ambassadeurschap naar Den Berk Délice uit Merksplas, terwijl Komono uit Zwijndrecht de eer krijgt bij de kleine bedrijven. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé feliciteert hen uitdrukkelijk namens de provincie Antwerpen, die al jarenlang partner is van de Trends Gazellen.

De Oelegemse sauzenproducent kende de voorbije jaren een snelle groei dankzij innovatie in smaken en verpakkingen. De wortels van Pauwels Sauzen uit Oelegem gaan terug tot 1909. Het bedrijf maakte onlangs een kwantumsprong, dankzij de focus op innovatie en een succesvolle overname van Vleminckx uit Herent. België, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de kernmarkten, maar Sauzen Pauwels is ook actief buiten Europa, vooral in West-Afrika. Het bedrijf telt bijna 300 medewerkers en is goed voor een geconsolideerde omzet van zowat 150 miljoen euro.

In de categorie middelgrote bedrijven is Den Berk Délice uit Merksplas de ambassadeur. Op het bedrijf worden speciale tomatensoorten geteeld zoals cherrytrostomaten, kleine snoeptomaatjes en de exotisch ogende Kumato. Den Berk werd eind 2006 opgericht door Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen. Samen met hun eigen tomatenkwekerijen en Benteltom, het bedrijf van Hans Van Gool, verenigden ze zich in 2015 tot Den Berk Délice dat een totale teeltoppervlakte van 42 hectare heeft. Coöperatie Hoogstraten staat in voor de verkoop van de tomaten.

Met dezelfde hoeveelheid energie en meststoffen zorgt de investering in een innovatieve glassoort voor een stijging van de productie met 8 à 10 procent op dezelfde oppervlakte. Een ander speerpunt is het warmtekrachtkoppelingsysteem, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd voor de eigen stroombehoefte en voor ruim 15.000 gezinnen. Op jaarbasis stelt het glastuinbouwbedrijf gemiddeld zo’n 300 mensen tewerk, waarvan 180 op de bijna 25 hectare grote site Den Berk in Merksplas. Van die 180 werkt een 50-tal met een vast contract, die tijdens het jaar worden aangevuld met seizoenarbeiders. Een uitgebreide bedrijfsreportage vind je terug op de website van Boerenbond.

De samenwerking tussen de provincie Antwerpen en Trends zet ondernemerschap positief in de kijker. “De goede resultaten van de bedrijven in onze regio zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. Die dynamiek zorgt ervoor dat we als provincie Antwerpen bij de Europese topregio’s horen. Volgens de EU Regionale Competitiviteitsindex 2016 staat de provincie Antwerpen te pronken op de 21e plaats als één van de meest competitieve regio’s van Europa. Dit is voornamelijk te danken aan een zeer goede score op infrastructuur en innovatie. De provincie Antwerpen telt het grootste aantal nieuwe ondernemingen van alle Belgische provincies, namelijk 17 procent. Met tal van initiatieven blijven we inzetten op het stimuleren van ondernemerschap”, aldus Caluwé.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Den Berk Délice

Volg VILT ook via