nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2017 "GLB is al milieuvriendelijk maar kan nog beter"

 Het Europese landbouwbeleid (GLB) draagt nu al bij tot een properder milieu, maar het kan zeker nog beter. Dat zei Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op het Forum for the Future of Agriculture, een organisatie van agrochemiereus Syngenta en de Europese organisatie van landeigenaars (ELO). In de toekomst moeten meer investeringen gaan naar kennisoverdracht en innovatie en moet ook bestaande kennis en technologie de bestaande landbouwpraktijk helpen om te schakelen naar een circulair model. “Landbouwers moeten hierbij steeds centraal staan."

In een discussie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op het FFA-event van Syngenta en ELO werden Eurocommissaris Hogan verschillende vragen onder de neus geschoven over de toekomst van het GLB en het opnemen in dat beleid van de zogenaamde Sustainable Developments Goals of kortweg SDG’s van de Verenigde Naties. Hogan omschreef het GLB, dat intussen zijn vijfenvijftigste levensjaar ingaat, als één van de grote Europese succesverhalen. “Het heeft een einde gemaakt aan honger, voor ’s werelds hoogste voedselveiligheidsstandaarden gezorgd en meer dan 40 miljoen jobs gecreëerd”, zo klinkt het.

Tijdens hetzelfde debat spoorde Allan Buckwell van denktank RISE Hogan ertoe aan om zo ver mogelijk te gaan in het vereenvoudigings- en moderniseringsproces dat Hogan in gang heeft gezet. Volgens Buckwell zijn er drie belangrijke werven voor het nieuwe GLB. In de eerste plaats de inkomenssteun, goed voor 70 procent van het totale GLB-budget. Dat geld zou gerichter moeten besteed worden: eerder als een beloning voor controleerbare milieudiensten dan een automatische betaling zoals dat nu het geval is. Ten tweede moet Europa zijn controledrift beter leren beheersen en moet er meer vertrouwen zijn in positieve engagementen. Ten derde moet het GLB meer inzetten op risicomanagement om ervoor te zorgen dat middelen verstandiger worden ingezet.

Een woord vanuit de sector zelf kwam er van Michael Prinz. Hij benadrukte dat landbouwers gerust willen bijdragen aan de SDG-doelstellingen, maar dat ze ook betaald moeten worden voor de extra verantwoordelijkheid. “Ons wordt gevraagd om bij te dragen aan 16 extra SDG’s naast onze primaire rol om mensen te voeden”, zo klinkt het. “We moeten daarnaast ook de tijd en de vrijheid hebben om daaraan te werken. Want ieder van ons zal een verschillende oplossing hebben. We hebben dus geen nood aan micromanagement vanuit Brussel of zelfs vanuit de nationale en regionale hoofdsteden. Bovendien moet het GLB dan van naam veranderen en Gemeenschappelijk Duurzaam Landbouwbeleid gaan heten. Als je de inhoud van een fles wijn verandert, verander je toch ook het etiket?”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via