nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.05.2015 Greenyard Foods mikt op snelle afronding fusie

Greenyard Foods zet alles op alles om de grote fusieoperatie met Univeg en Peatinvest zo snel mogelijk te realiseren. Begin maart raakte bekend dat het bedrijf via de fusie diepvriesgroenten, fruit en groenten in bokalen en verse groenten en fruit onder hetzelfde dak wil brengen. Greenyard Foods wordt dan een bedrijf met 3,7 miljard euro omzet, tegenover 635,4 miljoen nu. In de race tegen de klok heeft Greenyard Foods ook twee weken vroeger de jaarcijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de courante bruto-bedrijfswinst steeg met 22 procent tot 62,6 miljoen euro bij een twee procent hogere omzet.

De voorgenomen fusie is complex. Drie bedrijven, Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest moeten samengaan en één van die bedrijven wordt nog eens partieel gesplitst. Een heel leger zakenbankiers en advocaten werkt dan ook op de fusie. Tot nu toe reageerde de beurs enthousiast op de voorgenomen fusie, maar her en der worden wel kritische kanttekeningen gemaakt, weet De Tijd. Univeg is dan wel vijf keer zo groot als Greenyard Foods, de fruit- en groentemultinational heeft ook heel wat schulden en nauwelijks eigen vermogen. “Momenteel is het beursklimaat gunstig”, weet een betrokkene, “maar je weet niet of dat zo blijft.”

Onder meer die vrij hoge schulden en een dure obligatielening van 285 miljoen euro waarop Univeg 7,87 procent rente betaald, maken de fusie urgent. “Het zal Univeg helpen zijn lening op vervaldag te kunnen terugbetalen”, zegt een waarnemer. Vandaar dat critici menen dat de zogenaamde synergievoordelen vooral van financiële aard zijn, terwijl de bezieler van de groep, Hein Deprez, vooral commerciële synergieën ziet. “Door vers, conserven en diepvries samen vanuit één aanpak in de markt te zetten, verwachten we dat de consument vaker groenten en fruit zal kopen”, meent hij.

Nu Greenyard Foods zijn jaarcijfers versneld heeft bekend gemaakt, is het duidelijk dat het bedrijf in een positieve flow zit. Afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015, steeg de geconsolideerde omzet met twee procent naar 635,4 miljoen euro. De courante bruto-bedrijfswinst stijgt met 11,1 miljoen euro tot 62,6 miljoen euro, zowel door de verbetering van commerciële en operationele resultaten als door het wegvallen van de huur. Het nettoresultaat gaat daarmee de hoogte in van -3,5 miljoen euro naar +10,8 miljoen euro. Hierdoor stijgt het eigen vermogen naar 221,8 miljoen euro.

“We zijn trots op de resultaten van het voorbije boekjaar van Greenyard Foods”, zegt CEO Marleen Vaesen. “We hebben ons strategisch plan afgerond om alle productievestigingen te verwerven en we hebben ons programma van operationele excellentie verder gecombineerd met een doorgezette efficiëntieverhoging. Deze resultaten tonen aan dat we de juiste strategie voeren. De verwachte combinatie van Univeg en Peatinvest is de volgende stap in onze strategische ontwikkeling op lange termijn. Dat moet ons toelaten om een wereldleider te worden in verse en bereide groenten en fruit.”

Bron: De Tijd/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via