Groei in vleesproductie richting 2026 komt van kip

De wereldwijde vraag naar vlees gaat richting 2026 met 13,5 procent toenemen door bevolkingsgroei en welvaartstoename. Dat komt overeen met een extra 42,6 miljoen ton vlees, ofwel de hoeveelheid die de Europese veehouderij in een jaar kan produceren. De Europese Commissie zegt er in zijn vooruitblik op de landbouwmarkten wel bij dat de vleesconsumptie minder toeneemt dan in het vorige decennium. In Europa zou het vleesverbruik vrijwel stabiel blijven zodat nog altijd 90 procent van de Europese vleesproductie bestemd is voor de interne markt. Kip snoept marktaandeel af van de andere vleessoorten.
3 januari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:38

De wereldwijde vraag naar vlees gaat richting 2026 met 13,5 procent toenemen door bevolkingsgroei en welvaartstoename. Dat komt overeen met een extra 42,6 miljoen ton vlees, ofwel de hoeveelheid die de Europese veehouderij in een jaar kan produceren. De Europese Commissie zegt er in zijn vooruitblik op de landbouwmarkten wel bij dat de vleesconsumptie minder toeneemt dan in het vorige decennium. In Europa zou het vleesverbruik vrijwel stabiel blijven zodat nog altijd 90 procent van de Europese vleesproductie bestemd is voor de interne markt. Kip snoept marktaandeel af van de andere vleessoorten.

In Europa gaat de vleesproductie de komende tien jaar lichtjes toenemen om in 2026 naar verwachting uit te komen op 47,6 miljoen ton. Het komende decennium lijkt de vraagzijde van de markt de veehouders gunstig gezind. Het vleesverbruik blijft in de Europese Unie ongeveer stabiel zodat de vleesproducenten een deel op de wereldmarkt moeten afzetten. Zeker niet het merendeel want 90 procent van de Europese productie is nodig om de eigen bevolking van vlees te voorzien. Mondiaal groeit de vleesconsumptie ieder jaar 1,3 procent om in 2026 uit te komen op 35,3 kilo per persoon.

Wat de prijs van vlees betreft, stelt de Europese Commissie de producenten niettemin een prijsdaling in het vooruitzicht als gevolg van de harde internationale concurrentie en de relatief lage voederprijzen. Door de groeiende wereldwijde vraag zouden de prijzen zich wel herstellen in het tweede deel van de periode waarvoor een marktprognose (2016-2026) gemaakt wordt. Tussen 2016 en 2026 doet er zich in de EU een productiestijging met 13,5 procent voor, wat veel is maar minder dan tijdens het vorige decennium. De groei in vleesproductie is voornamelijk toe te schrijven aan de braadkippenhouderij en in mindere mate ook aan de varkenshouderij. Rund- en kalfsvlees worden op middellange termijn aanzienlijk minder geproduceerd.

Voor de inschatting van de rundvleesproductie keek de Europese Commissie vooral naar de melkveehouderij aangezien twee derde van het hier geproduceerde rundvlees afkomstig is van reforme melkkoeien. In de nieuwe lidstaten gaat de melkveestapel er al jaren op achteruit. Deze trend duurt wellicht voort. Ook op EU-niveau verwacht de Commissie minder melkvee omdat de productiviteit per melkkoe toeneemt. In eerste instantie neemt het aantal slachtingen toe onder invloed van de lage melkprijs en de vleesveestapel die aangepast wordt aan gewijzigd beleid. Tegen 2026 wordt niettemin een lagere rundvleesproductie verwacht.

De invoering van nieuwe huisvestingsregels herstructureerde de varkenshouderij, waarna de varkensvleesproductie opmerkelijk snel opveerde in 2014 en 2015. De Europese Commissie houdt de “relatief hoge prijzen” kort voordien daarvoor verantwoordelijk. Richting 2026 zullen productie (+0,1% per jaar) en consumptie in de EU nauwelijks toenemen. Groei wordt wel verwacht in de export van Europees varkensvlees, zij het dan aan “internationaal competitieve prijzen”. De marktprognose vermeldt een gemiddelde prijs van 1.670 euro per ton en schommelingen tussen 1.300 en 2.160 euro.

In 2026 zal China naar schatting 900.000 ton varkensvlees importeren. Een andere belangrijke afzetmarkt voor de EU is de Filippijnen. Om zijn 100 miljoen inwoners van varkensvlees te voorzien, kocht het land in 2015 in Europa 190.000 ton aan. Op verre afzetmarkten, bijvoorbeeld in Zuid-Korea, zullen de Europese exporteurs moeten opboksen tegen hun Amerikaanse concurrenten. In de Verenigde Staten heeft de varkenssector de uitbraak van het PED-virus inmiddels verteerd. Geholpen door een lage wisselkoers van de dollar kunnen de Amerikanen marktaandeel winnen.

De enige echte groeier in de vleesbranche is kip. Zowel productie (+5,1%) als consumptie (+4,5%) gaan er in Europa flink op vooruit. Op de interne markt wordt de groei toegeschreven aan het gezonde imago van kippenvlees, en de lage prijs in vergelijking met de andere vleessoorten. Ook elders ter wereld neemt de vraag naar kip nog toe en veel sneller dan de 0,3 procent per jaar in de EU. Mondiaal houdt men rekening met een vraagstijging van 2,4 procent per jaar. De extra afzet van kip situeert zich vooral in het Midden-Oosten, Subsahara-Afrika en Azië. De Europese pluimveesector exporteert vooral de minderwaardige karkasdelen naar verre markten. In eigen regio geeft de consument immers de voorkeur aan kipfilet en bereidingen met kip, eerder dan aan kippenbillen en -vleugels.

Meer info: EU Agricultural Outlook 2016-2026

Beeld: Pluimveeslachterij Nollens

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek