nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.09.2018 Groene Kring onderhoudt sterk internationaal netwerk

Groene Kring verdedigt de belangen van jonge land- en tuinbouwers niet alleen op lokaal, provinciaal en nationaal niveau maar ook op het Europese en internationale toneel. In ledenblad Stiel geeft de organisatie toelichting bij de vertegenwoordigingen binnen CEJA, WFO en GAWA. Van die laatste heb je misschien nog nooit gehoord. Grow Abroad World Alliance is een samenwerking van organisaties om jongeren internationale werkervaring te laten opdoen. “Via GAWA kan Groene Kring haar netwerk vergroten en kwaliteitsvolle stages en werkplekken aanbieden over de hele wereld”, vertelt Lieke Boekhorst (Groene Kring).

Groene Kring, de vereniging van jonge land- en tuinbouwers, investeert sterk in zijn internationaal netwerk. “Samen met de andere jonge boeren in de World Farmers’ Organisation (WFO) heeft Groene Kring dit jaar een tekst opgesteld die in Berlijn gepresenteerd werd aan meer dan 70 landbouwminister uit de hele wereld”, vertelt voorzitter Giel Boey.
WFO brengt landbouworganisaties en -coöperaties van over heel de wereld samen en versterkt de stem van boeren op het internationale toneel. Om het beleid te kunnen beïnvloeden, onderhoudt WFO contacten met bijvoorbeeld de Wereldvoedselorganisatie FAO. “Via het Young Farmers Comittee zullen we binnenkort de stem van de jonge Vlaamse en Oost-Belgische boeren op wereldniveau kunnen laten horen”, aldus Boey.

Op EU-niveau is het CEJA dat de jonge land- en tuinbouwers vertegenwoordigt. De organisatie doet al 60 jaar aan belangenverdediging, en heeft nu gedurende twee jaar een Vlaamse voorzitter. Jannes Maes, voormalig internationaal vertegenwoordiger van Groene Kring, leidt momenteel CEJA. Via 32 ledenorganisaties uit 24 lidstaten vertegenwoordigt CEJA twee miljoen jonge land- en tuinbouwers in Europa. De focus van CEJA ligt op toegang tot grond, financiële middelen en productierechten, en ook het versterken van opleidingsmogelijkheden voor jonge (toekomstige) landbouwers. “Het grote voordeel is dat Groene Kring via CEJA van heel dichtbij het Europees beleid kan opvolgen”, vertelt Céline Van Kerschaver.

Haar collega bij Groene Kring Lieke Boekhorst licht in het magazine Stiel toe wat de Grow Abroad World Alliance (GAWA) precies is. “GAWA is een samenwerking van 23 organisaties die allemaal agrarische praktijkervaring mogelijk maken. Gezamenlijk organiseren ze in 27 landen stages en werkplekken voor jongeren. Een voorbeeld van een andere organisatie die lid is van GAWA is New Zealand Dairy Careers. Zij organiseren uitwisselingen naar melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland, om er te wonen en te werken. Een unieke kans voor Vlaamse jongeren om het boerenleven aan de andere kant van de wereld te ervaren.” In 2015 sprak VILT met een jongeman die ginder van het leven als melkveehouder ging proeven. Het artikel 'koeien melken in een land waar zuivel de nationale trots is' kan je hier herlezen.

Bron: Stiel

Beeld: Groene Kring

Volg VILT ook via