nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.05.2019 Groenten en fruit versnijden met hergebruik van water

Bij groentegroothandel Allgro in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) werd een nieuwe waterzuiveringsinstallatie officieel ingehuldigd door vicepremier Alexander De Croo. Allgro kan afvalwater zuiveren tot het de kwaliteit van drinkwater heeft zodat het opnieuw geschikt is als proceswater. Voedingsbedrijven gebruiken doorgaans veel water en de kost daarvan is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Bovendien moeten bedrijven ook fors betalen als ze afvalwater willen lozen op de riolering. “Het ligt dus voor de hand dat ze zoeken naar technieken om circulair te werken”, klinkt het bij Pantarein Water, een bedrijf uit Mechelen dat gespecialiseerd is in compacte zuiveringsinstallaties.

Bij Allgro wordt het afval van de versnijding van groenten en fruit bestemd voor de productie van groene energie in een biogasinstallatie. De nieuwe waterzuivering gaat de kringloop aan afvalstromen verder sluiten want voortaan kan de groente- en fruitspecialist 70 procent van zijn proceswater hergebruiken. Het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) spreekt van een toonbeeld qua duurzaam watergebruik.

SUSANOVA, het mediaplatform over duurzaam ondernemen en innoveren in Vlaanderen, besteedde hier eerder al aandacht aan. Steeds meer Vlaamse agro-foodbedrijven kiezen voor een op maat geïnstalleerde waterzuiveringsinstallatie. Voor de verwerking van voeding zijn immers grote hoeveelheden water nodig met de kwaliteit van drinkwater. Grondwater oppompen of vers water van het drinkwaternet afnemen, wordt steeds duurder, net zoals het lozen van afvalwater. Allgro halveert zijn waterkost door proceswater te recycleren en zal de installatie in korte tijd terugverdienen.

Allgro was betrokken bij een project dat de haalbaarheid onderzocht van waterrecyclage met een eigen zuiveringsinstallatie. De studie draaide positief uit want hergebruik is zowel technisch als economisch interessant. Het bedrijf Pantarein Water plaatste de compacte waterzuiveringsinstallatie. “De biologische zuivering gebeurt met membraantechnologie. Het gezuiverde water wordt nadien verder verwerkt met omgekeerde osmose. Die stap verwijdert de zouten, om te komen tot water van drinkwaterkwaliteit”, legt procesingenieur Floriaan Van Mechelen (Pantarein Water) uit in SUSANOVA.

Het verminderen van de lozingen van organisch materiaal via het afvalwater is één van de concrete ambities binnen de Vlaamse voedingsindustrie om te verduurzamen. Tussen 2014 en 2030 ambiëren de Vlaamse voedingsbedrijven ook een daling van de CO2-emissies per productie-eenheid met 15 procent.

Bron: eigen verslaggeving / SUSANOVA

Beeld: Vlakwa

Volg VILT ook via