nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2017 Groenten fors duurder door extreem weer in Zuid-Europa

Niet alleen voor de Belgische vollegrondsgroentetelers was het weer tijdens het afgelopen teeltseizoen een spelbreker. Ook zowat alle vollegrondsgroenten die deze tijd van het jaar geïmporteerd worden uit Zuid-Europa zijn schaars. De oogst valt er tegen door overvloedige regenval en door de koude. “De bevoorradingsproblemen zijn ongezien in omvang en treffen niet alleen België, maar heel Europa”, zegt Frédéric Rosseneu van groente- en fruitleverancier Greenyard. Hij verwacht dat de schaarste zal aanhouden tot eind februari.

In zowat alle supermarkten ligt er momenteel geen verse spinazie in de rekken. Onder meer bij Colruyt en Carrefour is er geen verse spinazie te koop. “In de winter halen we onze spinazie in het zuiden van Spanje. Door overvloedige regenval hebben die groenten te veel water opgenomen. Je riskeert dat ze gaan schimmelen als je ze verpakt”, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve. Delhaize slaagde er wel in enkele winkels te bevoorraden en dat is volgens woordvoerder Roel Dekelver “te danken aan de duurzame relaties met leveranciers”.

Ook andere importgroenten als courgettes en sla zijn erg schaars en dus duur. “Courgettes zijn liefst 80 procent duurder dan vorig jaar en voor ijsbergsla en venkel betaal je 50 procent meer. Ook voor paprika’s en tomaten ontstaat een probleem waardoor de prijzen respectievelijk 20 en 12 procent hoger liggen”, vertelt Rony Neufkens van Colruyt. Bij grote prijsstijgingen laat de consument bepaalde groenten links liggen, maar daardoor vergroot de vraag naar andere groenten zodat die op hun beurt ook duurder worden.

Zo zijn groenten zoals broccoli, witte en rode kool en bloemkool inmiddels een kwart duurder. En voor prei en witloof betaal je 20 en 15 procent meer dan een jaar geleden. Spruitjes zijn op de veiling zelfs dubbel zo duur in vergelijking met vorig jaar, maar dat heeft dan weer te maken met oogstschade op de Belgische akkers door het natte voorjaar en de droogte in september.

En net als hun Belgische collega’s teistert het weer nu ook de Zuid-Europese groentetelers. “In de winter zijn Zuid-Spanje en Zuid-Italië de groentetuinen van Europa. Spanje werd echter getroffen door hevige regenval en aanhoudende kou. Italië had te maken met sneeuwval en vrieskou”, vertelt Frédéric Rosseneu van Greenyard. In normale omstandigheden kan er dan teruggevallen worden op Griekenland, Turkije, Egypte of Marokko, maar ook die landen lijden onder een koudeprik.

“We proberen nu een tijdelijke aanvoer uit de VS op te zetten voor bepaalde klanten, maar dat vraagt tijd en aanvoer met luchtvracht heeft ook zijn prijs”, klinkt het bij groente- en fruitleverancier Greenyard. Toch lijkt de consument zijn aankoop van verse groenten niet terug te schroeven. “In vergelijking met vorig jaar verkopen we zelfs 11 procent meer. Gelukkig is er ook nog keuze uit groenten waarvoor de prijs stabiel bleef, zoals selder, champignons en wortelen”, zegt Colruyt-aankoper Ronny Neufkens.

Volgens handelaars en aankopers van groenten en fruit neemt het risico op slechte oogsten door extreme weersomstandigheden toe. “Daar moeten we rekening mee houden in onze toelevering en risicospreiding”, klinkt het.

Bron: Het Laatste Nieuws/Belga

Beeld: Jan Prinsen

Volg VILT ook via