nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2017 Groot bedrijf in Rusland besmet met varkenspest

In Rusland is voor het eerst Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een groot commercieel bedrijf. En dat in Belgorod Oblast, zo benadrukt vakblad Boerderij, de regio met het grootste aantal varkens in het land. De export van varkensvlees uit de regio staat hierdoor onder druk. Het getroffen bedrijf maakt deel uit van een grotere groep, maar op geen van de andere bedrijven in die groep werd tot nog toe een besmetting vastgesteld. Behalve in Rusland werd sinds 2014 al varkenspest aangetroffen in Polen, Letland, Litouwen en Tsjechië.

De regio Belgorod Oblast ligt vlakbij de Oekraïense grens en huist zo’n 25 procent van de commerciële varkensbedrijven. Het getroffen bedrijf Tambov Bacon is ook geen kleintje, en maakt deel uit van een grote Russische integratie. Rusagro Group heeft in totaal 24 varkensbedrijven in handen, verspreid over de regio. Samen produceren die bedrijven 85.000 ton varkensvlees. Het getroffen bedrijf produceerde daarvan 3.500 ton.

De besmetting werd op 7 september bevestigd. Intussen werden alle 16.000 aanwezige varkens geruimd. Op de andere bedrijven van de groep werd tot nog toe geen varkenspest vastgesteld. Volgens het moederbedrijf is dit te danken aan de grote afstand tussen de bedrijven. Uit voorzorg werd de veiligheid op de andere bedrijven wel aangescherpt.

Voor Rusagro Group zijn de gevolgen niet zo groot. Alle varkens zijn verzekerd, ook tegen varkenspest. Maar voor de regio Belgorod Oblast zouden de gevolgen wel groot zijn, omdat het zijn status varkenspest-vrij kwijt dreigt te raken. De export van varkensvlees komt daardoor in het gedrang, mogelijk voor de komende twee tot drie jaar.

De regionale overheid in Belgorod Oblast en de Russische vereniging van vleesproducenten betreuren de zaak. Ze hebben erg hun best gedaan om de regio vrij van varkenspest te houden. Volgens Boerderij kocht de regionale overheid zelfs varkens op bij kleinere bedrijven (zogenaamde 'backyard farms') om het risico op verspreiding tegen te gaan. De eerste uitbraken van varkenspest bij wilde zwijnen in de regio dateren al van 2014.

Het virus dook sinds dat jaar ook al op in Polen, Letland, Litouwen en recent nog in Tsjechië. Landbouworganisatie ABS waarschuwde toen dat het virus steeds dichter komt.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via