nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.04.2018 Grootste Europese aquaponics boerderij geopend

Op het dak van de Foodmet in Anderlecht is vandaag de Slachthuis Boerderij officieel voorgesteld. Het is de grootste aquaponics boerderij van Europa. De boerderij combineert hydrocultuur met aquacultuur en creëert zo een intelligente kringloop waarbij water, CO2 en uitwerpselen van de vissen opgevangen en hergebruikt worden. Binnen enkele weken zijn de producten van de Boerderij Slachthuis al te koop. De oogst gaat naar lokale supermarkten en gespecialiseerde winkels en restaurants in de buurt. Zo blijven ze binnen de korte keten en wordt vervoer uitgespaard.

De Slachthuis Boerderij is een project van de Brusselse start-up BIGH (Building Integrated Greenhouses), die zich specialiseert in aquaponics stadsboerderijen. Samen met een aantal economische en sociale partners spelen de ondernemers van BIGH een actieve rol in het streven naar een duurzaam voedselmodel. Stadslandbouw is voor hen een schakel tussen stedelijke consumenten en rurale productie, tussen experten en producenten en andere actoren in de voedingssector.

Op het dak van de Foodmet vonden ze een ideale locatie van 4.000 m² om hun stadsboerderij neer te zetten. De helft van die oppervlakte gaat naar de groententeelt in openlucht en de overige 2.000 m² wordt ingenomen door serres en de viskwekerij. Jaarlijks hoopt het BIGH 35 ton aan gestreepte zeebaars en 15 ton aan tomaten te produceren, met daarbovenop nog wekelijks 2.700 potjes biologische kruiden.

Samen met het weglaten van antibiotica voor de viskweek, is kringloop dé grote troef van de aquaponics stadsboerderij. In een aquaponicssysteem wordt het kweken van planten op water gecombineerd met het kweken van waterdieren. Vis en plantenkweek zijn gelinkt door een biologische filter die het water van de vissen continu zuivert. De afvalstoffen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten en het water van de vissen wordt gebruikt om de planten te irrigeren. Aangezien de boerderij zich op het dak van de Foodmet bevindt, wordt de restwarmte van het gebouw en de CO2 die vrijkomt uit het verwarmingssysteem gerecupereerd en gebruikt om de serres op te warmen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BIGH

Volg VILT ook via