nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.03.2016 Grootste vangst van frauduleuze voedingswaren ooit

Via een gezamenlijke operatie namen Interpol en Europol de voorbije zes maanden een recordhoeveelheid van 10.000 ton vals voedsel en meer dan 1 miljoen liter valse drank in beslag, verspreid over 57 landen. In Zaventem werden onder meer meerdere kilo’s apenvlees in beslag genomen. “Valse en aangetaste voedingswaren bedreigen de gezondheid en veiligheid van mensen over de hele wereld die vaak onbewust de voedingswaren in huis halen”, zegt Michael Ellis, hoofd van de Interpolafdeling die zich bezighoudt met handel in illegale goederen.

De voorbije zes maanden onderschepten Europol en Interpol in een gezamenlijke actie een recordhoeveelheid vals voedsel en valse drank. Via politiediensten, douaneautoriteiten, voedselagentschappen en partners uit de privésector werden in 57 landen controles uitgevoerd in winkels, op markten en in (lucht)havens. Bij de acties werden verschillende arrestaties uitgevoerd om zo de criminele structuren achter de voedselvervalsing op te sporen en lam te leggen.

De in beslag genomen goederen zijn erg uiteenlopend. Zo zijn er in Zaventem meerdere kilo's apenvlees in beslag genomen. "Apenvlees is een lekkernij in Afrika en mensen proberen dat in hun valiezen mee naar huis te brengen", aldus Kris Vansteenkiste, diensthoofd Namaak bij Europol."De Belgische douane heeft voornamelijk gecontroleerd in luchthavens. Ook in Antwerpen werd namaakvoedsel gevonden. Daar ontdekten ze suikervrije producten die na analyse toch niet zo suikervrij bleken te zijn." 

In Frankrijk zijn dan weer elf kilo sprinkhanen en twintig kilo rupsen in beslag genomen en vernietigd. In Italië is meer dan 85 ton olijven ontdekt die "geverfd" werden met kopersulfaatoplossingen om de kleur te versterken. In het Verenigd Koninkrijk werd bijna 10.000 liter nagemaakte wijn, whisky en wodka in beslag genomen. In Australië werd valse honing gevonden, en in Zuid-Korea werd een man aangehouden die dieetpillen verhandelde waarin gevaarlijke ingrediënten werden teruggevonden.

Operatie Opson wordt gecoördineerd door Interpol en Europol en startte in 2011. Bij de start waren slechts tien landen betrokken, tegenwoordig zijn dat er 57. “De stijgende voedselprijzen en de aard van de voedselketen zoals we die vandaag kennen maken dat criminelen opportuniteiten zien om zich te verrijken met illegale voedingswaren”, aldus Vansteenkiste. “Het gaat dan ook om een miljardenindustrie. Precies omwille van die grote schaal is samenwerking tussen de verschillende landen cruciaal.” 

“Valse en aangetaste voedingswaren bedreigen de gezondheid en veiligheid van mensen over de hele wereld die vaak onbewust de voedingswaren in huis halen”, zegt Michael Ellis van Interpol. “De operatie heeft meer resultaat opgeleverd dan ooit tevoren. Dat toont aan dat voedselfraude een grote bedreiging vormt. Daarom willen we het netwerk achter de valse voedingswaren ontmantelen.”

Bron: eigen verslaggeving/deredactie.be

Volg VILT ook via