nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2017 Halen we binnenkort eiwitten uit CO2 en elektriciteit?

Finse wetenschappers zijn erin geslaagd eencellig proteïnepoeder te produceren op basis van uit de lucht gecapteerde koolstofdioxide, water, elektriciteit en microben. Om het poeder te maken, ontwierpen ze een kleine proteïnereactor die op middellange termijn met enkel een elektrische aansluiting overal ter wereld het hoogwaardige voedingspoeder zou kunnen produceren. De uitvinders hopen dat de machine ooit een massaproduct voortbrengt en dat de uitvinding ingezet kan worden in de strijd tegen voedselarmoede.

Produceren we binnenkort onze eigen eiwitten in een kleine reactor ter grootte van een koffiezetapparaat? Als het van Finse wetenschappers afhangt wel. Binnen het Food From Electricity project ontwikkelden ze een proces waarmee met elektriciteit, water, CO2 en microben synthetische voeding kan gemaakt worden die voor 50 procent uit eiwitten bestaat en voor 25 procent uit koolhydraten. Het hele proces vindt plaats in een klein reactorvat.

De volgende stap is het optimaliseren van de productiemethode: vandaag is het reactorvat zo groot als een koffiekopje en duurt het ongeveer twee weken om 1 gram eiwit te produceren. Hoofdonderzoeker Juha-Pekka Pitkänen schat dat het nog makkelijk 10 jaar kan duren vooraleer de technologie op commerciële schaal kan verspreid worden. Want dat is uiteindelijk het hogere doel van het project: een betaalbare technologie ontwerpen die kan ingezet worden voor het produceren van veevoeder en in de strijd tegen honger. 

Bron: businessinsider.com

Beeld: LUT

Volg VILT ook via