nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.01.2015 Haspengouw worstelt met zieke hoogstambomen

Het Little Cherry Virus teistert al enige tijd de Haspengouwse kersenboomgaarden. Daarom worden in heel wat gemeenten maatregelen genomen om het virus te bestrijden. Het rooien van zieke bomen is daar vaak één van, al is niet iedereen daar even gelukkig mee. "We moeten voorkomen dat er een kaalkap komt", uit voorzitter van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren Ludwig Vandenhove (sp.a) zijn ongerustheid. "Zieke bomen kunnen we nu eenmaal niet laten staan", klinkt het dan weer bij de Truiense schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld).

Het Little Cherry Virus is niet nieuw in Haspengouw: het houdt al enige tijd lelijk huis in menig kersenboomgaard. In een poging het virus een halt toe te roepen, leverde het stadsbestuur van Sint-Truiden vergunningen af om 180 besmette kersenbomen te kappen. Sint-Truiden kan als enige in Haspengouw ook GAS-boetes uitdelen aan wie geen actie onderneemt tegen besmette bomen en ze overeind laat staan. Niet naar de zin van Ludwig Vandenhove, voorzitter van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en oppositielid in Sint-Truiden, die Vautmans verwijt "bomen te bestrijden als distels".

"Met die GAS-boete heb ik dat probleem wel op de kaart gezet", reageert Vautmans, die onlangs op het kabinet van landbouwminister Willy Borsus pleitte voor een bovenlokale aanpak van LCV. "In Sint-Truiden werken we hard aan de toekomst van de hoogstambomen, maar zieke bomen kunnen we nu eenmaal niet laten staan. Telers rooien die bomen meteen, maar particulieren niet. Daarom hebben we een reglement uitgewerkt. Als we meldingen binnenkrijgen van besmette bomen, dan gaat iemand van het Regionaal Landschap die mensen aanspreken en vragen of ze hun boom willen rooien. De GAS-boete houden we als stok achter de deur. Bij de 180 kapvergunningen horen trouwens ook 110 verplichtingen om nieuwe bomen te planten."

"Toch maak ik me zorgen om de toekomst van de hoogstambomen in Haspengouw", zegt Vandenhove. "We moeten absoluut voorkomen dat er een kaalslag komt. We moeten rekening houden met de gevolgen voor de fruitsector, maar langs de andere kant mogen we het toerisme niet vergeten. Daarom zou het goed zijn dat boomgaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor erkenning als erfgoedlandschap, waardoor eigenaars kunnen genieten van een onderhoudspremie. Momenteel is er al een subsidie van 35 euro beschikbaar als je een hoogstamboom plant. Hoogstambomen bepalen het typische karakter van Haspengouw en dat moeten we zo houden", aldus nog Vandenhove.

Bron: De Standaard/Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via