nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2017 "Heel wat Waalse veehouders wanhoop nabij"

Als je hard werkt maar de prijzen tegenvallen, het weer de oogst verkwanselt of je met onvoorziene kosten af te rekenen krijgt, dan kan je je als land- en tuinbouwer ellendig voelen. In Vlaanderen kunnen landbouwers in moeilijkheden terecht bij Boeren op een Kruispunt, in Wallonië bellen landbouwers naar Agricall. Dat opvangnet blijkt broodnodig, zo staat te lezen in het Waalse dagblad La Libre Belgique, want “meer en meer boeren krijgen af te rekenen met depressies, burn-outs of overwegen zelfdoding”, zo klinkt het. Agricall begeleidde in 2016 in totaal 415 boeren. 

Het Waalse dagblad La Libre Belgique brengt het verhaal van een melkveehouder die worstelde met een hoofd vol donkere wolken. “Ik heb een moeilijk beroep en mijn bedrijf is met 80 hectare en 200 koeien redelijk groot”, zo doet de melkveehouder zijn verhaal. “Ik ben de eindverantwoordelijke op mijn bedrijf en bovendien ben ik een perfectionist, waardoor ik enorm veel uren klop. Omdat je na een tijd tegen je eigen limieten aanbotst en we bovendien ook met financiële zorgen zaten, zag ik op een bepaald moment geen uitweg meer. Ik wilde er een einde aan maken, maar deed het niet omdat ik mijn vrouw en mijn kinderen niet achter wilde laten.”

Het is uiteindelijk de dochter van de melkveehouder in kwestie die naar de telefoon greep en Agricall, de Waalse tegenhanger van Boeren op een Kruispunt, contacteerde. “Samen hebben we de balans opgemaakt van onze situatie en hebben we met een psycholoog gepraat”, zo gaat de man verder. “Men raadde ons aan om even op vakantie te gaan, maar met al het werk op de boerderij gaat dat helaas niet makkelijk. Al bij al is de situatie de laatste jaren wel verbeterd en voel ik me weer beter op m’n bedrijf. Dat ik een dertigtal koeien heb verkocht zal daar ook wel mee te maken hebben.”

“Als boeren in moeilijkheden ons bellen dan gaat het in de eerste plaats bijna steeds over financiële problemen”, zo vertelt Laurence Leruse, coördinator bij Agricall. “Maar vrij snel blijkt ook dat ze zich verloren voelen, dat ze door het bos de bomen niet meer zien, en dat ze hun drive en hun beroepsfierheid verloren. Achter de financiële problemen gaan vaak ook familiale problemen of depressies schuil. In totaal doet ongeveer een kwart van de boeren die we helpen ook beroep op psychologische begeleiding.”

Agricall ontvangt vandaag gemiddeld vier hulpaanvragen per week. In 2016 hielp de organisatie in totaal 415 landbouwers. Het team werkt samen met onafhankelijke psychologen en lanceerde met Finagri in 2016 ook een dienst gericht op het ondersteunen van het financieel beleid van bedrijven in woelig water. Meer dan drie kwart van de oproepen komen van melkvee- en vleesveehouders. In Frankrijk berooft gemiddeld elke drie dagen een landbouwer zich van het leven. In ons land zijn er geen precieze statistieken beschikbaar. In Vlaanderen kunnen boeren en tuinders in moeilijkheden terecht bij een gespecialiseerde hulporganisatie.

Bron: La Libre Belgique

Beeld: Jaklien Vandorpe

Volg VILT ook via