nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2018 Helpende hand met verstand van en begrip voor boeren

Boeren en tuinders starten met geloof en vertrouwen, passie en liefde voor hun stiel en beseffen te weinig en te laat hoe kwetsbaar ze zijn geworden in een snel veranderende geglobaliseerde wereld, waar kwantiteit primeert op kwaliteit. “Zwijgen is geen optie want het is net de kwetsbaarheid die ons bindt”, zegt Riccy Focke van Boeren op een Kruispunt. De medewerkers van de hulporganisatie nemen de tijd om te luisteren. Zij zien het hele plaatje en zoeken dan naar haalbare oplossingen.

Circa 10 procent van de beroepslandbouwers in Vlaanderen wende zich al tot Boeren op een Kruispunt. Groot of klein bedrijf, varkenshouder of witloofteler, iedereen kan op een bepaald moment behoefte hebben aan hulp. De hulporganisatie ervaart een grote verscheidenheid aan problemen in verschillende domeinen van de landbouwsector.

Bij de start van Boeren op een Kruispunt in 2007 leefde het idee dat veel persoonlijke problemen zijn op te lossen door het aanpakken van de bedrijfsproblemen. Dat bleek een illusie. “Geleidelijk aan kwamen we ook op het spoor van goed draaiende bedrijven, waar het evenwicht in het gezin al lang zoek was, of waar de ondernemer zelf alle zin om op die manier verder te boeren kwijt was geraakt”, verklaart directeur Riccy Focke.

Onder meer Ronny, een 47-jarige landbouwer, was het dagelijkse gevecht moe: “Het bedrijf is steeds minder rendabel. Op de vollegrondgroenten maak ik enkel nog verlies en dat is al jaren zo. Daarnaast zou ik dringend een aantal investeringen moeten doen, maar daar is geen geld voor. Ook door mijn rugproblemen zie ik het eigenlijk niet meer zitten. En nu hebben we nog eens de droogste maand juni sinds jaren.”

Dat de landbouwactiviteit voor een deel van de land- en tuinbouwers geen leefbaar inkomen verschaft, staat volgens Riccy Focke vast. “Boeren moeten nochtans hard werken, efficiënt werken, een zowat onbegrijpelijke administratie bijhouden, personeel in het Pools, Roemeens of Oekraïens coachen, financiële analyses maken, voldoen aan allerlei onbegrijpelijke maatschappelijke eisen, enz., en dan ook nog levenskwaliteit vinden als ondernemer met een gezin. Het wordt voor velen steeds moeilijker.”

Voor wie dat problemen oplevert, geldt als simpele regel: doe een beroep op betaalde consultants en deskundigen. Maar, zo stelt Focke: “Zij beperken zich tot hun specialisatie, zonder rekening te houden met de impact van het advies op het welzijn van hun klant. Zodoende loopt soms één en ander fout. Een te groot deel van de boeren en tuinders komt daardoor in problemen. Wat de boer moet kunnen, geraakt niet in één hoofd. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat onze ervaren medewerkers soms niet kunnen wat van een boer verlangd wordt.”

Later lees je op VILT.be meer over de aanpak van Boeren op een Kruispunt.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via