nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

10.04.2017 Historische droogte in Californië na vijf jaar voorbij

De historische droogte in Californië is na vijf jaar voorbij. “De noodsituatie door de droogte is voorbij, maar de volgende droogte kan om de hoek loeren”, blijft Jerry Brown, gouverneur van Californië, realistisch. Hij waarschuwt de Californiërs ervoor dat zij van milieubehoud een manier van leven moeten maken. De vijf jaar durende droogte was de zwaarste in de geschiedenis van de staat gelegen aan de westkust. Ze vernietigde de landbouwproductie, beschadigde het leven in het wild, en doodde naar schatting 100 miljoen bomen.

Nu de droogte officieel ten einde is, worden ook de beperkingen op water in het grootste deel van de staat opgeheven. Toch worden er nog steeds voorwaarden gekoppeld aan waterverbruik, en blijft waterverspilling verboden. Gouverneur Brown lanceerde samen met het einde van de noodtoestand een plan om de strategieën voor waterbehoud te hervormen. "Meer waterbehoud, een efficiënter waterverbruik in huizen en op boerderijen en vooruit plannen voor de volgende droogte zijn essentieel voor de weerbaarheid van Californië tegenover droogte en klimaatverandering", staat in het decreet.

De huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, lijkt alvast niet onder de indruk van de droogte in Californië. Als non-believer van de klimaatverandering loste hij kort na zijn aantreden als president een verkiezingsbelofte ten aanzien van de Amerikaanse landbouwers in. Hij schafte de waterrichtlijn WOTUS af die zijn voorganger Barack Obama in 2015 had ingevoerd. Die richtlijn plaatste heel wat waterlopen en drinkwatervoorraden onder het toezicht van het milieuagentschap EPA. De vorige president wou met deze maatregel de waterkwaliteit en de drinkwatervoorraden van de Amerikanen beschermen en uitklaren hoever de bevoegdheid van EPA in deze materie reikte.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: CSIRO

Volg VILT ook via