nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.02.2016 Hogan op zoek naar exportkansen in Mexico en Colombia

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan trekt van 7 tot 12 februari naar Mexico en Colombia voor "een diplomatiek offensief" om de Europese landbouwproducten te promoten. Drie Belgische bedrijven maken deel uit van de delegatie, die bestaat uit 42 Europese bedrijven. De commissaris liet al weten dat "één land geen echte oplossing zal bieden" om de gevolgen van het Russische embargo op te heffen. Ook drie Belgische bedrijven maken deel uit van de delegatie.

In de zoektocht naar nieuwe exportmarkten of de uitbouw van bestaande strijkt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op 7 februari neer in Mexico en Colombia. Later in februari volgt een gelijkaardige reis naar China en Japan en later dit jaar staan ook Vietnam en Indonesië nog op het programma. "Dit is het begin van ons diplomatiek offensief om nieuwe markten te betreden in 2016", aldus de commissaris.

Hogan wil naar eigen de Europese landbouwproducten promoten, en in het bijzonder de Europese zuivel en het Europese varkensvlees aanprijzen, twee sectoren die met een aanslepende laagconjunctuur worden geconfronteerd. Daarnaast wordt ook extra aandacht geschonken aan sterkedranken en biologische producten, aangezien dat de belangrijkste markten zijn in Mexico en Colombia, aldus Hogan. Ook een bezoek aan het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw in Cali staat op het programma.

Aan de missie nemen bedrijven deel uit vijftien landen. België wordt vertegenwoordigd door Original Vagabonds (chocolade), Domaine du Ry d'Argent (schuimwijn) en de federatie Belgian Meat Exports. "Colombia of Mexico gaan onze commerciële problemen door het Russische embargo niet oplossen", geeft Hogan toe, "maar we moeten verder op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten en ons verder diversifiëren".

De commissaris heeft ook gemerkt dat Rusland "momenteel zelf ook problemen heeft op zijn markt", en hoopt dan ook dat "het initiatief van president Juncker om de commerciële relaties te proberen normaliseren, niet alleen de Europese handel zal helpen, maar er ook voor zal zorgen dat de gewone mensen de producten zullen terugvinden waarover ze in het verleden beschikten". Verder laat Hogan ook weten dat Europa ten volle het Colombiaanse vredesproces steunt en de Colombiaanse overheid steunt in de ontwikkeling van het platteland.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via