nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.03.2017 Hogan waarschuwt boeren voor anti-Europees populisme

Landbouwcommissaris Phil Hogan waarschuwt boeren en tuinders dat ze zich niet mogen laten meeslepen door anti-Europees populisme. In het Verenigd Koninkrijk heeft een groot deel van de boerenbevolking voor een Brexit gestemd. Ook in Frankrijk laten landbouwers zich verleiden door de gedachte dat ze beter af zijn buiten de EU. Presidentskandidate Marine Le Pen houdt hen voor dat het beter boeren is zonder de bureaucratie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Hogan verdedigt het Europese project: “Als er iets is dat 60 jaar EU ons geleerd heeft, dan is het wel dat je een onzekere toekomst beter in een groter verband aankan dan op je eentje.”

Dat zoveel Britse boeren voor een Brexit gestemd hebben, schrijft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan toe aan een gebrek aan kennis van de feiten, van wat een uitstap uit de EU precies voor hen zou betekenen. Het valt hem op dat er ook in Frankrijk politici zijn die de landbouwsector willen “bevrijden” uit de ketens van Europa. Hogan beseft dat boeren gevoelig zijn voor beloftes als minder bureaucratie, maar ze mogen zich volgens de EU-commissaris geen rad voor de ogen laten draaien. Na een bezoek aan Frankrijk is Hogan teruggekeerd met het idee dat hij landbouwers moet waarschuwen voor anti-Europees populisme.

De EU-commissaris citeert de Franse presidentskandidate Marine Le Pen wanneer hij in zijn blog schrijft dat Europa het probleem en niet de oplossing is en iedereen, landbouwers in het bijzonder, beter af is buiten de EU. Hogan: “De landbouwsector in Frankrijk ontvangt nog tot 2020 jaarlijks negen miljard euro aan Europese subsidies. Het land is één van de grootste Europese exporteurs van agrovoedingsproducten. De uitvoer naar andere EU-lidstaten vertegenwoordigt een waarde van 38 miljard euro. Naar derde landen werd in 2015 voor nog eens 23 miljard euro uitgevoerd.”

Wat Hogan de Franse boeren duidelijk wil maken, is dat het onwaarschijnlijk is dat de sector evenveel steun zal genieten uit de nationale staatskas, net zoals het maar de vraag zal zijn of de rest van de wereld Franse landbouwproducten blijft importeren als de Fransen hun eigen markt afsluiten. Hij houdt hen ook voor dat de Franse export verstoord zal worden wanneer de landbouwsector zonder Europese steun minder concurrentieel wordt. Hij verwijst naar Camembert en champagne en naar de honderden andere Franse producten die extra uitstraling genieten dankzij de Europese bescherming als streekproduct.

Als politici dromen verkopen, dan zou de Europese landbouwcommissaris graag zien dat die doorprikt worden “vooraleer ze veranderen in een nachtmerrie”. Hij verwijst naar de kracht van Europa die ligt in samenwerking. Jezelf isoleren, is volgens Hogan niet de goede aanpak. Net nu de Europese Unie zijn 60-jarig bestaan viert, wil hij dat graag in de verf zetten. “We hebben het misschien niet elke keer goed van bij het begin, maar de EU evolueert en hervormt sinds zijn ontstaan, en blijft dat toen tot op de dag van vandaag. Daarom moeten boeren in Frankrijk en elders hun toekomst in eigen handen nemen en hun zegje doen in de publieke consultatie over het landbouwbeleid die momenteel loopt.”

De blog van Phil Hogan kan je hier lezen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: European Union - Vladimir Simicek

Volg VILT ook via