nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2017 Hoge eierprijs bedreigt leefbaarheid voedingsbedrijven

Nadat eerder al de eierverwerkende industrie aan de alarmbel trok, ziet nu ook de Belgische voedingsindustrie de sterk gestegen eierprijs als een grote bedreiging. Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs die voedingsbedrijven moeten betalen voor eieren meer dan verdubbeld. “De leefbaarheid van onze bedrijven komt in het gedrang”, zegt FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

Uit een enquête bij de leden van FEVIA blijkt dat de eierprijzen sterk gestegen zijn. De prijs van eieren zou verdubbeld zijn, die van eigeel ligt zelfs nog een stuk hoger: een stijging van 250 procent in vergelijking met het begin van de crisis. Nochtans noteerde de officiële markt van Kruishoutem een stabiele prijs een jaar voorafgaand aan de crisis. Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en bijgevolg ook de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden. 

Volgens FEVIA gaan de productiekosten van de voedingsindustrie hiermee opnieuw de hoogte in. “Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan”, klinkt het. FEVIA voorspelt dat 2017 voor verschillende voedingsfabrikanten een pikzwart jaar kan worden. Vooral voor de vele kmo’s in de sector zou dit de financiële klap teveel kunnen zijn.

De federatie doet daarom een oproep aan de overheden om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Aan alle ketenpartners vraagt het om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties.

Intussen laat het Voedselagentschap weten dat er nog steeds 11 Belgische bedrijven zijn geblokkeerd sinds de uitbraak van de fipronilcrisis. Het zou zowel gaan om broeierijen, slachtbedrijven voor leghennen als leghennenbedrijven.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via