nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2018 "Honger naar goedkoop vlees heeft bittere nasmaak"

Het is hoog tijd om stil te staan bij de consequenties van de import van eiwitrijke gewassen uit Zuid-Amerika. Dat schrijft Europarlementslid Bart Staes (Groen) in een opiniestuk voor MO*. Volgens Staes moet de productie van eiwitrijke gewassen voor veevoeder op Europese bodem veel sterker gestimuleerd worden, zodat onze afhankelijkheid van de ingevoerde eiwitstromen en de grote milieu-impact in Zuid-Amerika die daaraan vasthangt, zo snel mogelijk worden afgebouwd. 

Naast het voedselveiligheidsdebat dat de afgelopen weken woedde in de marge van het Veviba-schandaal wil Europarlementslid Bart Staes de aandacht vestigen op een aspect van de vleesindustrie “dat een veel groter en destructiever schandaal” vormt. Hij verwijst naar een nieuw rapport van verschillende ngo’s waarin de grote impact van de productie van vlees, melk en eieren in Europa op lokale gemeenschappen en het ecosysteem in verschillende gebieden in Latijns-Amerika wordt aangeklaagd.

“Gigantische hoeveelheden bos worden gekapt en bij de teelt van de monoculturen worden grote hoeveelheden agrochemische middelen gebruikt”, aldus Staes. “De bittere nasmaak van onze collectieve honger naar goedkoop vlees.” Daarnaast houdt Staes ook een betoog tegen de “hypocrisie” van de Europese beleidsmakers die verbieden om genetisch gemodificeerde gewassen te telen op eigen bodem, maar de import van ggo’s wel tolereren.

Staes pleit ervoor om de teelt van lokale eiwitrijke gewassen veel sterker te stimuleren. “Zal dat leiden tot meer en goedkoop vlees?”, stelt Staes een retorische vraag. “Nee, en dat is juist de bedoeling. Vlees moet een kwaliteitsvol, luxeproduct worden dat niet langer gigantische schade aanricht.”  

Lees het volledige opiniestuk hier

Bron: MO*

Volg VILT ook via