nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.07.2017 "Hoog tijd voor een weersverzekering"

De opwarming van het klimaat zorgt ook in onze streken voor een steeds grilliger weerspatroon: intensere regenval en langere perioden van droogte. Vorig jaar kregen landbouwers af te rekenen met het eerste fenomeen, dit jaar snakt het akker- en weiland naar een druppeltje regen. Het Rampenfonds zal een deel van de kosten dragen, maar zowel ABS als Boerenbond herhalen hun verzoek voor de oprichting van een breed gedragen weersverzekering als deel van de oplossing. 

In de studio van PlattelandsTv benadrukken zowel Hendrik Vandamme (ABS) als Chris Coenegrachts (Boerenbond) de nood aan een brede weersverzekering. Zowel ABS als Boerenbond lanceerden eerder al een oproep om werk te maken van een weersverzekering. “Zolang er geen calamiteiten zijn, is er vaak ook geen animo om stappen te zetten”, probeert Coenegrachts een verklaring te zoeken waarom zo’n specifieke verzekering in ons land nog steeds niet bestaat. “Voor het tweede jaar op rij worden we op een onaangename manier geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatopwarming, dus deze keer is er meer interesse.”

Kan zo’n weersverzekering de huidige rol van het Rampenfonds vervangen? “Ik denk dat je het als een aanvulling moet zien”, aldus Vandamme. “Het Rampenfonds zou dan kunnen optreden als een soort herverzekeraar. Vanuit verzekeraars is er voorlopig weinig interesse, waarschijnlijk omdat de markt te beperkt is en het risico te groot. Voor verzekeringsmaatschappijen is de winstzekerheid niet gegarandeerd. Maar in het buitenland zijn er voorbeelden waarbij er vanuit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) wel middelen worden voorzien voor onder meer hagelverzekeringen.”

“We denken dat je op verschillende paarden moet wedden”, aldus Coenegrachts. “Als je nu bijvoorbeeld naar de droogte kijkt, dan denk ik dat we drie pistes moeten bewandelen. Ten eerste moet er voldoende preventie zijn: onze boeren duidelijk maken dat ze zuinig moeten zijn met water. Ten tweede moet er een verzekering komen, en dat zou inderdaad met Europese middelen kunnen. Europa denkt daar in het kader van het GLB na 2020 ook over na. Ten derde zou je dan het Rampenfonds hebben als herverzekeraar. Op die manier vermijden we dat we vier keer per jaar de overheid moeten aanspreken. Die zou dan enkel nog tussenkomen bij extreme gevallen, zodat de verzekering niet na een paar jaar al in duigen valt.”

Bekijk het volledige studiogesprek hier.

Bron: PlattelandsTv

Volg VILT ook via