nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.05.2017 Hoogdag voor aardbeientelers maar prijs wil niet mee

Aanstaande zondag vindt van 10 tot 18 uur de Dag van de Aardbei plaats in het Proefcentrum Pamel in Roosdaal. Aardbeientelers stellen voor de 62ste keer de mooiste exemplaren van de rode vrucht voor aan duizenden liefhebbers. Op het programma staan verder proeverijen, culinaire demonstraties, rondleidingen en animatie in het teken van de aardbei. De productie van aardbeien komt deze tijd van het jaar goed op dreef, maar de beloning is niet groot voor telers. Wie eind april alle zeilen bijzette om de aardbeientunnels vorstvrij te houden, weet de extra kosten niet vergoed. Op de veiling gingen de beste aardbeien weg voor een abnormaal lage prijs voor de tijd van het jaar.

“Om de consument kennis te laten maken met alle aspecten van aardbeien organiseren we jaarlijks een Dag van de Aardbei”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw in Vlaams-Brabant. “Het evenement vindt plaats bij het begin van het aardbeienseizoen. Tijdens deze dag staat de promotie van de Vlaamse aardbei centraal. Uiteraard besteden we ook aandacht aan aardbeien als Vlaams-Brabants streekproduct.” Aan het initiatief neemt een groot aantal partners deel, waaronder de proeftuin in Pamel, de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, de gemeente Roosdaal en veiling BelOrta.

In het provinciale Proefcentrum Pamel in Roosdaal kunnen bezoekers genieten van aardbeien in alle vormen, kleuren en geuren. Zo kan men proeven van lekkere hapjes, streekproducten en aardbeien, op bezoek gaan bij het aardbeienbedrijf van Peter en Wouter De Deyn (Ankafruit), genieten van een aardbeiengin in het serrecafé of een rondleiding volgen langs biologische proefvelden. Voor de gelegenheid worden er zondag zelfs frieten met aardbeiensaus geserveerd.

De aardbeientelers stellen voor de 62ste keer hun mooiste aardbeien tentoon. Het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeientelers organiseert sinds 1955 de nationale aardbeiententoonstelling. De aardbeien van elke teler worden gekeurd door een jury op kleur, dikte en vorm. Aardbeientelers met de beste vruchten vallen in de prijzen. Na de prijsuitreiking worden de aardbeien verkocht aan het grote publiek.

Zondag is het dus een feestdag voor aardbeientelers, maar de professionelen onder hen hebben het momenteel niet onder de markt. In de nacht van 19 op 20 april hebben vollegrondstelers vorstschade geleden. In serres en onder plastic tunnels kon er verwarmd worden, maar aardbeientelers moeten nu vaststellen dat ze die extra kosten niet terugverdienen met de prijs die ze op de veiling ontvangen. Op de site in Borgloon van veiling Borgloon ging 500 gram aardbeien woensdag van de hand voor 75 cent. “Een absoluut dieptepunt”, klinkt het bij telers.

“Het is opvallend hoe weinig export er is naar de Scandinavische landen en naar Groot-Brittannië. En het aanbod is vandaag ook in de ons omliggende landen veel te groot”, zegt Geert Schoofs van fruitexporteur Vergro in Het Belang van Limburg. Volgens aardbeiteler Theo Billen zijn alle extra inspanningen een maat voor niets geweest. “Wij hebben moeten investeren tegen de nachtvorst en vandaag halen wij met moeite anderhalve euro voor een kilo. Daarmee zijn de kosten voor het extra verwarmen van de kappen nog eens niet betaald.” Ter vergelijking: aan één van de vele aardbeienkraampjes die nu in het straatbeeld verschijnen, telt een consument met plezier 3 tot 4 euro neer voor een bakje van 500 gram aardbeien.

Bron: eigen verslaggeving Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via