"Hou bij voedingsadvies ook rekening met klimaat"

Om een verantwoorde keuze te maken is de consument gebaat met een etiket waarop hij via één cijfer niet alleen te weten komt of het product in kwestie gezond is, maar ook hoe groot de klimaatimpact ervan is. Dat vindt de Nederlandse onderzoeker Corné Van Dooren, die een index uitwerkte die gezondheids- en duurzaamheidsadvies aan elkaar koppelt. Uit het rekenmodel blijkt dat het milieueffect van onze maaltijd sterk kan uiteenlopen. “Neem 100 gram paddenstoelen en je hebt nog altijd een kleinere klimaatimpact dan met 10 gram kaas”, citeert De Standaard Van Dooren.
5 oktober 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:37
Lees meer over:

Om een verantwoorde keuze te maken is de consument gebaat met een etiket waarop hij via één cijfer niet alleen te weten komt of het product in kwestie gezond is, maar ook hoe groot de klimaatimpact ervan is. Dat vindt de Nederlandse onderzoeker Corné Van Dooren, die een index uitwerkte die gezondheids- en duurzaamheidsadvies aan elkaar koppelt. Uit het rekenmodel blijkt dat het milieueffect van onze maaltijd sterk kan uiteenlopen. “Neem 100 gram paddenstoelen en je hebt nog altijd een kleinere klimaatimpact dan met 10 gram kaas”, citeert De Standaard Van Dooren.

Onderzoekers van het Nederlandse Voedingscentrum hebben een nieuwe index ontwikkeld die in één score zowel de gezondheids- als de klimaatscore van een voedingsproduct bundelt. Hun bevindingen over de 403 producten die in Nederland het meest gegeten worden, zijn deze week gepubliceerd in het vakblad Ecological Economics. In hun onderzoek werd nagegaan hoe wenselijk de voedingsstoffen van die producten zijn voor onze gezondheid en hoeveel broeikasgas er wordt uitgestoten bij hun productie, distributie en consumptie.

Daaruit blijkt dat sommige productgroepen die in conventionele voedingsadviezen goed scoren, zoals schelpdieren en yoghurt, in de evaluatie maar matig scoren. Chocolade en rood vlees komen dan weer zwak uit de proef. Maar de producten die naar voor worden geschoven als goede keuzes, zullen door weinig experts of dieetgoeroes betwist worden: paddenstoelen, allerlei groenten, bessen, peulvruchten en soja.

Corné Van Dooren en het betrokken team van de Vrije Universiteit in Amsterdam stellen een nieuwe berekening voor om voortaan elk product één score te geven. In die 'index' zouden niet alleen de calorieën verrekend zijn, maar ook de aanwezigheid van drie wenselijke en drie ongunstige voedingsstoffen - vezels, plantaardig eiwit en meervoudig onverzadigde vetzuren versus verzadigd vet, zout en toegevoegde suiker.

“Deze index is beter dan bestaande systemen omdat hij gebaseerd is op voedingsstoffen die én representatief zijn voor de gezondheidswaarde én samenhangen met de klimaatimpact”, aldus Van Dooren. “Als voedingsexperts voortaan met de nieuwe index werken om producten te beoordelen, is hun gezondheidsadvies automatisch ook een duurzaamheidsadvies en krijgen producten die op beide fronten goed scoren, de aandacht die ze verdienen. Als je die informatie bundelt in één score op één etiket, dan help je consumenten om de juiste keuze te maken.”

Lees de studie hier.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek