nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.10.2018 “Hulp vragen is net een teken van sterkte”

Landbouwers die met bezorgdheden zitten rond hun bedrijf of worstelen met angstklachten of depressie, kunnen aankloppen bij ‘Boeren op een Kruispunt’. De Vlaamse hulporganisatie is er voor elke boer of tuinder in nood. De organisatie werkt vaak samen met zelfstandige psychologen die op huisbezoek gaan bij wie het nodig heeft. Zo ook Isabel Depestel. Het onafhankelijk weekblad Landbouwleven sprak met haar om uit te zoeken waarom landbouwers zo veel risico lopen op overmatige mentale druk.

Dat de boerenstiel een fysiek zware stiel is, daar bestaat weinig twijfel over. Maar er zijn ook aanwijzingen dat landbouwers meer risico’s lopen op vlak van overmatige mentale druk in vergelijking met andere beroepscategorieën. De nood aan meer aandacht en wetenschappelijke onderbouwing van de problematiek en zijn oorzaken, wordt steeds duidelijker. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) is daarom gestart met een onderzoek naar het welbevinden bij landbouwgezinnen. ILVO werkt binnen de studie ook samen met de Vlaamse hulporganisatie Boeren op een Kruispunt, die landbouwers een luisterend oor en persoonlijke begeleiding aanbiedt.

De hulporganisatie trekt vaak met z’n tweeën naar het erf. Een adviseur laat zich vergezellen door een psycholoog, zoals Isabel Depestel. Net als een achttal collega’s concentreert ze zich tijdens het huisbezoek op de psychische problematiek. “In het algemeen gaat het om een teveel aan chronische stress, dat omslaat in depressie of burn-out”, zegt de psychologe. “Wanneer mensen bij ons komen zijn ze al veel te lang veel te sterk geweest. Hulp vragen is dan net een teken van sterkte, van assertiviteit. En dan zijn wij er om te luisteren. We gaan op zoek naar welke kracht die persoon in huis heeft, en vertrekken vanuit de mogelijkheden.”

Het volledige interview kan je lezen op de website van Landbouwleven.

Wil u uw ervaringen delen met de onderzoekers van ILVO en zo meewerken aan het onderzoek naar welbevinden bij landbouwgezinnen? Neem gerust contact op met Charlotte Prové ( of 09/272 23 83). Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. 

Bron: Landbouwleven / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via