nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.04.2018 ILVO ontvangt wereldconferentie over patenten

Op 26 april ontvangt het Instituut voor Landbouw- en Visserijmarketing (ILVO) een honderdtal vertegenwoordigers uit de internationale sier- en fruitteeltveredeling voor de jaarlijkse CIOPORA-conferentie. De aanwezigen zullen het hebben over nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPR-Cas en het potentieel ervan, maar zullen ook uitgebreid stilstaan bij de nieuwe patentdefinitie van het Europees Octrooibureau (EPO). 

Kan je een plant patenteren? Het is een duidelijke vraag waarop lang niet altijd zo’n duidelijk antwoord te geven valt. Na jaren discussie heeft het Europees Octrooibureau (EPO) duidelijkheid geschapen. Planteigenschappen die nieuw zijn voor een gewas kunnen gepatenteerd worden, maar dan op voorwaarde dat ze het resultaat zijn van een uitvinding, zo klinkt het. Onder meer daarover gaat de jaarlijkse CIOPORA-conferentie, die dit jaar plaatsvindt op ILVO.

Het officiële thema van de conferentie is ‘Technische en juridische aspecten van biotechnologie in sier- en fruitteelt’. Het thema kwam er op vraag van de leden – zo’n 125 veredelingsbedrijven, kwekersverenigingen en IP-experten van over de hele wereld. CIOPORA verdedigt hun belangen en geeft informatie en advies over de bescherming van hun intellectuele eigendommen. “De innovaties in de biotechnologie volgen elkaar zo snel op dat onze leden nood hebben aan een update: hoe moeten zij met die nieuwe technologieën omgaan?”, aldus Jan De Riek van ILVO.

Behalve de langverwachte lezing door Heli Pihlajamaa van EPO over de nieuwe regels in het patentrecht staan verschillende presentaties door experten van prominente Europese onderzoeksinstellingen op het programma, zoals ILVO maar ook UGent, VIB en Wageningen UR. Topics die de revue zullen passeren: next generation sequencing, belangrijk voor DNA- en RNA-analyse; een lezing over een specifiek type plantencellen (protoplasten); en ook het veelbelovende CRISPR-Cas wordt toegelicht.

Ontdek het volledige programma hier

Bron: CIOPORA

Beeld: AVBS

Volg VILT ook via