nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.06.2017 Importverbod van Rusland gaat vierde jaar in

Het importverbod voor voedingsproducten uit Westerse landen in Rusland is verlengd tot eind 2018. De Russische president Vladimir Poetin heeft daarvoor vrijdag een presidentieel decreet ondertekend. Het gaat om een sanctie die voortvloeit uit de crisis in Oekraïne. Het importverbod is een zware aderlating voor de Europese land- en tuinbouw. Vooral de fruittelers zijn zwaar getroffen. Na de aankondiging van Rusland liet de Europese Commissie meteen weten dat het haar steun aan de Europese fruittelers zal verlengen.

De meeste voedingsproducten uit het Westen, voornamelijk uit de Europese Unie, mogen Rusland dus nog steeds niet binnen. Hetzelfde geldt overigens in omgekeerde richting. De EU vaardigde sancties uit na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 en de vermeende steun van de Russen aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Poetin laat weten dat de verlenging tot 31 december 2018 er komt "om de Russische nationale belangen te verdedigen". Het Russische decreet volgt twee dagen nadat de Commissie de Europese sancties met een half jaar verlengde, tot eind januari 2018.

Meteen na de aankondiging van Rusland liet de Europese Commissie weten haar steun aan de Europese fruittelers te verlengen. De fruitteelt is immers sterk getroffen door het embargo. De Vlaamse telers bijvoorbeeld zagen op die manier van de ene dag op de andere hun belangrijkste exportmarkt buiten de EU wegvallen voor conference-peren. Het hulppakket van de EU omvat subsidies tot 70 miljoen euro. Fruittelers die beslissen om hun overschot onder voedselbanken te verdelen of voor andere dan voedingsdoeleinden te gebruiken, mogen op compensaties rekenen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via